gototopgototop
petak, 05. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Preporuka Ministarstva spoljnih poslova za putovanje u Egipat
+ larger fontnormal font- Smaller font
MinistarstvoGrađani Srbije koji letuju u egipatskim letovalištima su dobro i bezbedni su. U Egiptu je oko 1600 turista i 48 srpskih državljana koji imaju regulisan boravak. Turističke vlasti Egipta obavestile su Ambasadu da svi turisti neometano letuju u Hurgadi i Šarm el Šeiku. Ambasadi Republike Srbije u Kairu niko se nije obratio sa zahtevom za pomoć ili sa informacijom da je u nevolji prouzrokovanoj situacijom u Egiptu. S obzirom da je rasplet situacije neizvestan, ostajemo pri preporuci građanima koji nameravaju da putuju u Egipat da to ne čine. Onima koji su već na letovanju preporučujemo dodatni oprez, izbegavanje svih mesta okupljanja čak i ona koja su naizgled mirna. Poseban oprez preporučuje se petkom, posle podnevne molitve. Osim toga, ne preporučuje se nošenje foto aparata, kamera i mobilnih telefona na javnim mestima. Preporuka o izbegavanju velikih gradova takođe je i dalje aktuelna.

Ambasada Republike Srbije u Kairu je našim turistima dostupna 24 sata. Pomno prati razvoj situacije u celom Egiptu, a posebno u turističkim mestima gde su najviše koncentrisani naši turisti, u Hurgadi i Šarm el Šeiku, kao i u najvećim gradovima Kairu i Aleksandriji.

Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu formiralo je krizni štab koji je u stalnom zasedanju i fokusiran je na procenjivanje bezbednosne situacije u Egiptu. U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije otvorena je dežurna telefonska linija radnim danima od 08.30č-16.30č - 011 3068 308, a van radnog vremena i vikendom - 011 3068 615 gde građani mogu da dobiju odgovore na sva pitanja u vezi sa odlaskom u Egipat.

U ambasadi Srbije u Kairu dežurni telefoni su: +2022736-5494, +2022735-4061
Mobilni telefon konzula Marije Šošić: +201061818418.

Ministarstvo će i dalje obaveštavati javnost o najnovijem razvoju situacije i bezbednosnim aspektima boravka naših državljana u Egiptu.
Ključne reči: Egipat