gototopgototop
ponedeljak, 12. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zahvalnost Austriji na kontinuiranoj podršci evrointegracijama Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
StrahePrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa vicekancelarom i saveznim ministrom za javnu upravu i sport Republike Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, ministar Dačić i vicekancelar Štrahe istakli su da su na današnjem sastanku razgovarali o bilateralnim odnosima, privrednoj saradnji dve zemlje, kao i o evropskim integracijama Srbije.
Ministar Dačić istakao je da su odnosi sa Štraheom bili prijateljski i pre nego što je postao vicekancelar i dodao da Srbija sa novom austrijskom vladom želi da ima što bolju saradnju.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Austriji na podršci koju pruža Srbiji na putu evropskih integracija i dodao da očekuje nastavak te podrške, te da u skladu sa strategijom EU do 2025. godine postanemo punopravni član EU.

Ministar Dačić izjavio je da pitanje Kosova nije završeno, već da je za njegovo rešenje potreban dijalog Beograda i Prištine.
"Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije svesni smo da je Austrija priznala nezavisnost. Očekujemo da imaju razumevanja za naš stav da odlukom o proglašenju to pitanje nije završeno, da se mora voditi dijalog i da se traži kompromisno rešenje. U tom smislu očekujem podstrek dijalogu, a ne učvršćivanje stavova da je sve rešeno", naglasio je ministar Dačić.
Austrijski vicekancelar izjavio je da problem Kosova nije dugoročno rešen, kao i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis kojim bi se uvažile i potrebe Srba. On je rekao i da "ništa ne može da funkcioniše jednostrano".

Vicekancelar Štrahe naglasio je da mu je izuzetno stalo do prijateljstva i saradnje sa Srbijom i preneo podršku njegove zemlje evopskim integracijama Srbije.

"Austrijska preduzeća su uložila 2,3 milijarde evra i imaju 20.000 radnih mesta. To će se intezivirati. U Austriji imamo preko 260.000 ljudi koji su srpskog porekla i oni su važan element našeg društva. Želimo da podržimo Srbiju u punom obimu kada je reč o evropskim integracijama", rekao je austrijski vicekancelar.