gototopgototop
четвртак, 12. јул 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Велики интерес за унапређење трговинске сарадње између Србије и Мозамбика
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mozambik - privredniciПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић срео се данас у Мапуту са групом истакнутих привредника Мозамбика предвођених председником управног одбора Конфедерације привредних асоцијација Мозамбика Агостином Вумом.

У уводном излагању министар Дачић присутне је упознао са привредним могућностима Републике Србије и потенцијалом који постоји за економску сарадњу Мозамбика и Србије, током структуралних привредних реформи које спроводи Влада Србије, као и процесом европских интеграција.

Присутни привредници су исказали велики интерес за унапређење трговинске сарадње, заложили су се и за убрзање преговора и закључивање кровних међудржавних билатералних споразума из домена економске сарадње и развоја пољопривреде.

Агостино Вума показао је и посебан интерес за успостављање комуникације са Привредном комором Србије у циљу унапређења привредне сарадње и економске размене и предложио је да се успостави и сарадња одговарајућих сајамских асоцијација.

Саговорници су разматрали и могућност заједничког наступа на трећим тржиштима, a посебан акценат је стављен на могућност сарадње и трансфера технологије у области пољопривреде и индустрији прераде хране.

Посета шефа српске дипломатије Конфедерацији привредних асоцијација Мозамбика изазвала је и велику пажњу медија, на чија питања је након састанка са привредницима одговарао министар Дачић.