gototopgototop
уторак, 24. јул 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Велике могућности за унапређење сарадње са државама Пацифичке алијансе
+ larger fontnormal font- Smaller font
Pacificka alijansa_1Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, током 13. самита Пацифичке алијансе у Пуерто Ваљати, учествовао је у раду Петог  пословног савета Алијансе и имао је излагање на радној групи министара иностраних послова држава чланица Пацифичке алијансе (Мексико, Чиле, Перу и Колумбија) о унапређењу међународне политичке и привредне сарадње.
На радној групи учешће су узели министри иностраних послова држава чланица Пацифичке алијансе, а осим Србије и високи представници ЕУ, Румуније, Јужне Кореје, Шпаније, Израела, Словачке, Велике Британије, Италије, Аргентине, Холандије, Парагваја, Немачке и Кине.

У наставку је говор министра Дачића који је том приликом одржан:


„Уважени председавајући,
Уважени министри привреде, спољне трговине и финансија,
Даме и господо,

Велика ми је част и задовољство да се, у име Републике Србије, по први пут у својству посматрача, обратим министрима спољних послова, спољне трговине и финансија држава чланица Пацифичке алијансе и представницима држава посматрача и међународних организација.

Иако географски удаљена земља, Република Србија је у државама региона Латинске Америке и Кариба и њеним регионалним организацијама препознала истоветност фундаменталних принципа и вредности на којима заснива своју спољну политику, као и односе и сарадњу на свим нивоима, а то су пре свега поштовање основних принципа Повеље Уједињених нација, односно поштовање међународног права, суверенитета држава, људских права, мирољубива коегзистенција, демократија, сарадња, солидарност и равноправни дијалог о свим отвореним питањима.

Досадашњи ниво размене и структура привредне сарадње са државама Пацифичке алијансе битно заостаје за потенцијалима наших држава. Верујемо да постоје могућности за унапређење сарадње у областима пољопривреде и прехрамбене индустрије, рударства, енергетике, телекомуникација и грађевинарства, не само у виду класичне тровинске размене, већ и кроз инвестиције које би омогућиле заједнички наступ на тржиштима Југоисточне и Источне Европе, као и Централне и Мале Азије, са којима је Србија либерализовала трговину.

Искористио бих прилику да захвалим на одлуци влада држава чланица Пацифичке алијансе да омогуће пријем Републике Србије у ову регионалну интеграцију у својству посматрача, као и да поново истакнем нашу спремност за сарадњу на начин и у областима од узајамног интереса.

Дозволите ми да Мексику, као домаћину, изразим захвалност на срдачном гостопримству и одам признање за одличну организацију овог скупа.

Хвала вам на пажњи!"Ивица Дачић - Марија Анхела Олгин Куељар Ивица Дачић - Луис Видегарај Касе
Ивица Дачић