gototopgototop
петак, 14. септембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић учествовао на конференцији „Промоција напретка у имплементацији Агенде 2030“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Konf -_Agenda_2030Обраћање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића приликом затварања субрегионалне конференције „Промоција напретка у имплементацији Агенде 2030":

„Поштована министарка Славице Ђукић Дејановић,
Поштована госпођо Херши,
Екселенције,
Даме и господо,

Желео бих да захвалим свима на учешћу и доприносу овој важној конференцији, организованој са циљем промоције напретка у имплементацији Агенде 2030. Посебно бих желео да изразим захвалност председници Међуресорне радне групе, министру Славици Ђукић Дејановић, на преданом раду и посвећености у реализацији бројних активности на које се Република Србија обавезала и напорима на промовисању Агенде 2030, као и на организацији ове конференције. У овим процесима, свој велики допринос дао је и Тим УН-а, пружајући подршку активностима које су претходиле конференцији која има значај за све нас у региону. Посебно желим да захвалим нашим суседима на њиховом доприносу успеху ове конференције, што је још један показатељ да су сарадња и солидарност најбољи начини да се превазиђу изазови и дође до жељених резултата.

Истакао бих да Република Србија остаје у потпуности посвећена имплементацији Агенде за одрживи развој до 2030. године, посебно имајући у виду да је својевремено, као чланица кључних форума, као што су ЕКОСОК, Отворене радне групе за Циљеве одрживог развоја и Међувладине групе експерата о финансирању одрживог развоја, имaла активну улогу у формулисању циљева Агенде и процесу утврђивања модела њеног финансирања.

Иако владе држава имају водећу улогу, Циљеве је немогуће постићи без најширег круга актера у друштву и стварања партнерстава на свим нивоима, у шта смо се уверили и на овој конференцији. Министарство спољних послова ће наставити да, у домену своје надлежности, подржава активности како на праћењу и спровођењу Агенде у Републици Србији, остваривању њених циљева и подциљева, тако и у припреми извештаја о њеном спровођењу. И овом приликом смо се уверили да је међусобна повезаност и зависност ових циљева евидентна, као и да је од изузетног значаја размена искустава на субрегионалном, регионалном и глобалном нивоу у спровођењу Агенде. Наша је жеља да се Србија афирмише као стожер регионалне сарадње, снажно посвећен и активно ангажован на унапређењу односа у региону, као и на продубљивању и конкретизацији сарадње, посебно у оквиру регионалних иницијатива и механизама. Ова конференција је прави показатељ да морамо наставити са разменом искустава, добрих пракси и налажења политичких решења у спровођењу Циљева одрживог развоја.

Даме и господо,

Желим да нагласим и да Србија придаје изузетну важност активностима и јачању сарадње у оквиру УН-а, организације чије принципе и циљеве у пуној мери подржава и поштује. Полазећи од тога, Србија ће наставити да буде партнер свим чланицама УН-а које деле принципе и интересе заједничког развоја и поштовања. Размена искустава и најбољих пракси незаобилазни је корак на путу ка успеху. Мотиви који нас покрећу и повезују изузетно су јаки и обавезујући. Опстанак наше планете зависи од нашег данашњег односа према простору који нас окружује и наше спремности да инвестирамо у развој и очување животне средине. Република Србија, као одговорна чланица међународне заједнице која је потписала и ратификовала Париски споразум, настоји да допринесе глобалним напорима за што ефикаснији одговор на изазове климатских промена.

Посебно бих желео да захвалим Тиму Уједињених нација и резиденцијалном координатору Карли Херши на организацији Мисије MAПС, која је успешно завршена протекле недеље. Очекујемо да ће извештај који ће сачинити представници УН-а бити повољан за нашу земљу и дати корисне смернице у даљем процесу имплементације Агенде 2030 и њеног повезивања са поглављима у предприступним преговорима са ЕУ, односно прилагођавања националним приоритетима. Пут ка чланству у ЕУ, који делимо са другим државама у региону, сагледавамо као пут ка већој стабилности, економском напретку и учвршћивању тековина демократије. Наш је циљ просперитетно друштво, које, делећи исте вредности са другим државама Европе и света, доприноси глобалној стабилности и напретку и, пре свега, води рачуна о бољитку својих грађана.

Иако је пред нама дуг пут, овај скуп је показао да можемо успети, под условом да наши напори и активности буду свеобухватни, кохерентни и конзистентни.

Хвала вам."