gototopgototop
петак, 02. новембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Комонвелт Доминика повукла признање Косова
+ larger fontnormal font- Smaller font
0211 dominika daccich pokПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је данас у Комонвелту Доминика где се састао са највишим званичницима те земље.

„Србија наставља своје дипломатске активности када је реч о Косову и Метохији и разговара с читавим низом земаља везано за њихове претходне одлуке о статусу Косова и Метохије. Разговарао сам са председником Владе Комонвелта Доминика и са министарком спољних послова о нашим свеукупним односима и могућностима јачања билатералних односа."

Министар Дачић и министарка спољних послова Комонвелта Доминика потписали су Меморандум о пријатељству и сарадњи два Министарства спољних послова, а договорено је и да се пружа међусобна подршка и помоћ.

„Комонвелт Доминика, 8. је по реду земља која више не признаје Косово као независну државу", изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Министар Дачић је истакао да је добио и званичну ноту од Министарства спољних послова Комонвелта Доминика где се јасно и прецизно каже да је Влада Комонвелта Доминика преиспитала своју претходну одлуку и суспендовала је.

„Јасно и прецизно пише да Влада Комонвелта Доминика даје предност дијалогу, да ће поштовати све оно до чега стране у дијалогу дођу као резултат договора, да у међувремену суспендује своју позицију о признању Косова као независне државе чекајући крај дијалога", нагласио је министар Дачић.

Министар је оценио да је ово још један велики успех Србије и навео да ће Србија наставити са овим активностима, као и да хоће стратешке односе и сарадњу са тим земљама, а не само да се прича о питању Косова и Метохије.

„Комонвелт Доминика суспендује свој став о признавању Косова све до исхода дијалога Београда и Приштине. Након детаљног разматрања и у светлу препорука генералне скупштине УН-а и Међународног суда правде, договорили смо се да ревидирамо нашу раније заузету позицију у вези признавања Косова као независне државе.
Влада Комонвелта Доминике сматра да њена подршка решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, а не дефинисање статуса пре окончања дијалога. Када две стране буду постигле споразум, Влада Комонвелта Доминике ће доследно подржати позицију договорену између две стране.
За сада, Влада Комонвелта Доминиkе суспендује свој став о признавању Косова све до исхода поменутог дијалога", наводи се у ноти са чијим садржајем су премијер и шеф дипломатије Комонвелта Доминика, Рузвелт Скерит и Франсин Берон, упознали министра Дачића.