gototopgototop
петак, 01. фебруар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић разговарао са новом амбасадорком Кине у Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
Cen Bo_januar_2019Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас у куртоазну посету новоименованог изванредног и опуномоћеног амбасадора Народне Републике Кине Чен Бо, која је предала акредитивна писма председнику Србије Александру Вучићу 29. јануара 2019. године.

Министар Дачић пожелео је срдачну добродошлицу амбасадору Чен, изразивши уверење да ће својим радом, као изврстан познавалац прилика у региону, а посебно у нашој земљи, где је службовала у више наврата и чији језик одлично говори, допринети даљем развоју свеобухватног стратешког партнерства и свевременог челичног пријатељства између Републике Србије и НР Кине.

Изражено је обострано задовољство изванредним укупним односима између Србије и Кине, који су на највишем нивоу у досадашњој историји.

Амбасадор Чен је изнела спремност да уложи личне напоре за даље продубљивање свеобухватног стратешког партнерства.

Шеф српске дипломатије је поновио захвалност наше стране на континуираној подршци НР Кине суверенитету и територијалном интегритету Србије и истовремено нагласио доследну подршку Србије политици „једне Кине".

Заједнички је оцењено да ће даљем јачању изванредних политичких односа две земље, допринети и планиране узајамне посете званичника на највишем нивоу.
Посебно је издвојен значај предстојећег учешћа председника Републике Србије Александра Вучића на Другом међународном форуму о сарадњи у оквиру иницијативе „Појас и пут" у Пекингу, од 25. до 27. априла 2019. године, као и Састанка шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе у Дубровнику, 11. и 12. априла 2019. године.

У контексту добре сарадње два министарства иностраних послова, амбасадор Чен је пренела поздраве министру Дачићу од државног саветника и министра иностраних послова Народне Републике Кине Ванг Јиа, који придаје велики значај сарадњи Кине са Србијом.