gototopgototop
среда, 06. фебруар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија ће наставити са својим активним учешћем у Коалицији за борбу против ДАЕШ-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
Vasington 1„Сваке године се одржава седница чланица Коалиције за борбу против ДАЕШ-а.
Србија је међу првим земљама приступила овој Коалицији. Активно смо помагали Влади Ирака у борби против ДАЕШ-а, и наставићемо и даље са том подршком.

Нажалост, Србија је из региона где су страни борци били присутни још деведесетих година. Међутим, међународна заједница није на време препознала да је то, на неки начин, база за регрутовање терориста који ће бити употребљени широм света. После терористичког напада у САД-у, готово да нема града у свету који није био жртва терористичких атака.

Успех борбе против тероризма зависиће од сарадње држава – безбедносних структура, полиција, безбедносних служби и Србија спремна да томе да веома активан допринос.

Било је веома битно и обраћање председника Трампа, тиме се показало да је та тема високо на агенди САД-а.

Као што сам рекао, Србија је део Коалиције за борбу против ДАЕШ-а. Упозоравамо на то да постоје велики проблеми, поготово када је реч о регрутовању страних бораца из нашег региона.

Територија Косова и Метохије, када гледамо број становника, је територија где је процентуално било највише учесника ратова  у редовима ДАЕШ-а. Управо је велика опасност да ће се они вратити у наш регион и да ће се терористичка дејства пренети и на наш регион. Имајући све то у виду ми ћемо наставити са својим активним учешћем у Коалицији за борбу против ДАЕШ-а", изјавио је у Вашингтону шеф српске дипломатије.