gototopgototop
понедељак, 04. март 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић примио заменика команданта НАТО Команде здружених снага у Напуљу
+ larger fontnormal font- Smaller font
ZunoПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас заменика команданта НАТО Команде здружених снага у Напуљу генерал-потпуковника Кристијана Жунoa.

На састанку је истакнуто да Србија и НАТО деле интерес очувања мира и стабилности у региону, као и опредељење за даље унапређење партнерске сарадње у свим сферама од заједничког интереса. Изражено је обострано задовољство динамиком политичког дијалога на највишем нивоу, као и практичном војном и цивилном сарадњом у бројним областима у оквиру програма Партнерство за мир, са више од стотину партнерских активности које се реализују на годишњем нивоу.

Током разговора је позитивно оцењено активно учешће Србије у бројним међународним мисијама и операцијама под окриљем ЕУ и УН-а, као и спремност за координацију и сарадњу са Алијансом на пољу борбе против тероризма, реаговања у ванредном ситуацијама и суочавања са актуелним регионалним и глобалним безбедносним изазовима и претњама.

Генерал-потпуковник Жунo је посебно похвалио организацију вежбе „Србија 2018", реализоване у октобру прошле године, као највеће до сада НАТО вежбе у области реаговања у ванредним ситуацијама (са око 2.000 учесника из 40 држава).

Генерал-потпуковник Жунo је овом приликом потврдио да НАТО у потпуности поштује опредељење Републике Србије да буде војно неутрална, што, како је оценио, није препрека даљем унапређењу партнерске сарадње са Алијансом.

Осврнувши се на питање Косова и Метохије као најважнијем политичко-безбедносном изазову за нашу земљу, министар Дачић је пренео да је од изузетне важности да се мандат Мисије КФОР-а оствари у пуном обиму, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војно-техничким споразумом, као и да се дијалог Београда и Приштине несметано одвија, уз реализацију договореног и без предузимања једностраних потеза. Посебно је указао на неприхватљивост једностраних одлука Приштине да формирају „Министарство одбране" и трансформишу „Косовске безбедносне снаге" у „Војску Косова", као и о увођењу такси од 100% на увоз производа из осталих делова Србије, као и из БиХ. Посебно је нагласио значај гаранција НАТО да снаге „КБС" и друге тешко наоружане формације косовских Албанаца не могу бити ангажоване на северу Покрајине без сагласности НАТО-а, односно команданта КФОР-а, које су дате непосредно пред потписивање Бриселског споразума. Истакао је да Србија остаје посвећена постизању компромисног и одрживог решења за питање КиМ, које би обезбедило трајни мир и стабилност читавог региона.

Генерал-потпуковник Жунo је упутио похвале Влади Србије на избалансираном и умереном приступу, као и улагању изванредних напора у циљу долажења до компромисног решења за питање КиМ. Истакао је да је у НАТО-у у току дискусија о преиспитивању ангажмана у односу према „КБС", нагласивши да се улога КФОР-а у обезбеђивању сигурног окружења и слободног кретања за све у Покрајини неће променити.

Генерал-потпуковник Жунo је овом приликом потврдио позив министру Дачићу да посети НАТО Команду здружених снага у Напуљу.