gototopgototop
среда, 20. март 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Република Србија је заинтересована за развој свеукупне сарадње са државама које учествују у процесу сарадње Југ-Југ
+ larger fontnormal font- Smaller font
Jug-JugГовор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на Конференцији Уједињених нација о сарадњи Југ-Југ која се одржава у Аргентини:

„Екселенције,
Даме и господо,

Пре свега желим да се захвалим Републици Аргентини на топлом гостопримству и изванредној организацији овог важног скупа. Изузетно ми је задовољство што имам прилику да поново будем гост земље са којом Република Србија традиционално негује и остварује одличне односе, као и пуно узајамно разумевање и подршку по питањима од суштинског значаја.

Имам част да се обратим на овој значајној Конференцији УН-а посвећеној сарадњи Југ-Југ, која се у протеклих 40 година, након усвајања Плана акције из Буенос Аиреса 1978. године, кроз континуирани раст сарадње и укључивање све већег броја актера, афирмисала и развила као важан сегмент у процесу унапређења савремених политичких и економских односа, односно као успешан модалитет међународне сарадње за одрживи развој. Достизање одрживог развоја на глобалном плану је, више неко икада раније, повезано са улогом и значајем економија у експанзији и земаља у развоју. Дозволите ми да истакнем да је одржавање друге Конференције УН-а на високом нивоу пре свега потврда доприноса сарадње Југ-Југ на плану размене искустава, знања и технологија између земаља у развоју, као и триангуларне сарадње која укључује и развијене земље.

Република Србија је заинтересована за развој свеукупне сарадње са државама које учествују у процесу сарадње Југ-Југ. Као земљу која је се сада налази у процесу европских интеграција, али која је била и међу оснивачима Покрета несврстаних земаља, посебно нас радује развој димензије триангуларне сарадње и заједничко деловање партнера из развијених земаља и земаља у развоју.

Чврсто сам уверен да у свету растуће међузависности и комплексности заједнички изазови захтевају и заједничка решења у духу конструктивности, компромиса и флексибилности. Поштовање међународних институција и међународног права, као кључни принципи који усмеравају сарадњу Југ-Југ, и данас представљају најбољи одговор на глобалне изазове. Република Србија ће и убудуће наставити да се снажно залаже за јачање мултилатерализма, система УН-а и међународне солидарности, уз поштовање суверене једнакости свих држава чланица.

Желео бих да искористим ову прилику да се још једном захвалим бројним државама које нису признале једнострано проглашену независност „Косова" и дале подршку очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије. Тиме је демонстрирана приврженост принципима међународног права, Повељи Уједињених нација и резолуцији Савета безбедности УН 1244. Република Србија се доследно придржава става да се спорна питања могу решавати само уз пуно поштовање наведених принципа и докумената, кроз дијалог чији је циљ постизање компромисних и трајних решења. Дубоко сам уверен да само доследно принципијелно постављање представља гаранцију да ће и у будућим сличним ситуацијама права малих и мање развијених земаља бити поштована.

Даме и господо,

Сматрам да је посебно значајно што је у средишту пажње ове Конференције спровођење Агенде одрживог развоја до 2030. године, као документа од стратешког значаја, чија би реализација требало да свет учини праведнијим, бољим и хуманијим за све. Тиме се још једном потврђује незамењива улога система УН-а, као глобалног форума за решавање питања и изазова који су универзалног значаја, као што су Циљеви одрживог развоја, чијем испуњењу подједнако теже и земље у развоју и развијене земље.

Република Србија је посвећена имплементацији свих циљева одрживог развоја, а као приоритете издвајамо искорењивање сиромаштва, повећање запослености, посебно међу младима, економски раст, остваривање пуне родне равноправности и оснаживање положаја жена и девојчица.

Даме и господо,

У нашој земљи је у току спровођење процеса економских реформи чији је циљ успостављање трајне политичке и економске стабилности. Динамичан рад на усклађивању Агенде са нашим приоритетима, као и поглављима у предприступним преговорима са Европском унијом имају изузетан значај у овом процесу. Република Србија је спремна да са свим партнерима, укључујући и институције из система Уједињених нација, цивилно друштво и приватни сектор, учествује у изналажењу најбољих одговора на питања са којима се суочава регион Југоисточне Европе, али и шира међународна заједница. Посвећени смо проналажењу решења за заједничке изазове у нашем региону кроз сарадњу на плану заштите животне средине, одрживог коришћења воде и енергије, унапређења саобраћајне инфраструктуре, пољопривреде, размене технологија, трговине и инвестиција, иновација, науке и информационо комуникационих технологија. Република Србија сматра да само на основу заједничког ангажовања и мирољубиве сарадње, што су и фундаментални принципи који карактеришу сарадњу Југ-Југ, Република Србија и остале земље нашег региона могу да достигну заједнички циљ стварања мирног, стабилног, одрживог и просперитетног окружења. Уверен сам да ће и ова Конференција представљати значајан подстрек у том смеру и свима желим пуно успеха у њеном даљем раду.

Хвала вам на пажњи!"