gototopgototop
понедељак, 24. јун 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министри Дачић и Сорајде сагласни да треба продубити сарадњу Србије и Норвешке
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Norveske_1_24._jun_2019Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Београду са министарком спољних послова Краљевине Норвешке Ине Ериксен Сорајде.

Министар Дачић је истакао да је интерес Србије да и даље унапређује билатералне односе са Норвешком, како на политичком, тако и у другим областима, првенствено у економији. Навео је да је Норвешка у самом врху по директним инвестицијама у српску привреду и један од највећих донатора Србији и казао да је за последњих петнаестак година било више од 216 милиона евра развојне помоћи од стране Норвешке.

"Када је реч о директним инвестицијама, Норвешка је на другом месту са милијарду и 360 милиона евра инвестиција у српску привреду", казао је шеф српске дипломатије и додао да би из тог разлога спољнотрговинска размена могла да буде већа од достигнутог обима прошле године - 64 милиона евра.

Он је казао да Норвешка, иако није чланица ЕУ, по свом приступу и учешћу у финансијама, практично чини један од стубова Уније и захвалио је на подршци коју та земља даје Србији у процесу евроинтеграција.

Током састанка, како је навео шеф српске дипломатије, министарку је упознао и са проблемом у дијалогу између Београда и Приштине.

"Упознао сам је и са опредељењем Србије да мирним путем, компромисом решавамо сва отворена питања у региону. Ми те проблеме желимо да решавамо, а не да их остављамо будућим генерацијама", рекао је министар Дачић.

Шеф српске дипломатије је навео да из тог разлога Србија тражи подршку међународних организација да подрже дијалог и изврше притисак на Приштину да укине таксе на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, као и да охрабре све да прихвате компромис.

"Мислимо и да је врло важно да са Норвешком имамо и добру сарадњу на мултилатералном нивоу и да сарађујемо у различитим организацијама", казао је министар Ивица Дачић и додао да ће се Србија и Норвешка међусобно подржавати приликом одређених кандидатура које имају. Србија ће подржати Норвешку да буде нестална чланица Савета безбедности УН, а када је реч о кандидатури Србије, министар Дачић је казао да је она предвиђена за 2034. годину.

Министарка Ине Ериксен Сорајде истакла је да је Србија дугорочан пријатељ и важан партнер Норвешке, као и да Норвежани и Срби на сличан начин размишљају.

"Волели бисмо да проширимо сарадњу, културолошки, економски, али наравно и на политичком нивоу", казала је министарка Сорајде и додала да Норвешка у потпуности подржава реформе Владе Србије.

Како је навела, током претходне две године Норвешка је удвостручила помоћ коју пружа региону, јер виде потребу да се подрже европске интеграције региона, али и да се реформе које се спроводе у овом тренутку наставе и у будућности.

"Дајемо пуну подршку чланству у ЕУ, Норвежани не желе тренутно да постану чланови, али смо интегрисани на разне начине, као и због тога што имамо приступ европском тржишту, које је веће него наше", казала је министарка Сорајде.

Навела је и да је са Дачићем разговарала и о ситуацији и дијалогу Београда и Приштине.

"Желим да се дијалог настави, јер је то једини начин да се реше сва питања. Данас ћу касније отићи у Приштину и тамо ћу покренути све ове теме и надам се да ћемо ускоро видети обнову дијалога", казала је министарка Сорајде.

Што се тиче билатералне сарадње, како је рекла норвешка министарка, њихова подршка реформским процесима се односи и на креирање нових радних места нарочито за младе људе, регионалну сарадњу и владавину права.

Као некадашња министарка одбране Норвешке, министарка Сорајде је казала да зна да са Србијом постоји одлична сарадња на војном плану, посебно медицинско-војној сарадњи и медицинској сарадњи на терену.

Кључне речи: Норвешка Ивица Дачић