gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Putne isprave
+ larger fontnormal font- Smaller font

Za vreme boravka u inostranstvu, pasoš služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije. Pasoš sme da koristi samo lice na čije ime je izdat.

Molimo da pasoše za vreme boravka u inostranstvu čuvate. U slučaju gubitka ili oštećenja obratite se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

 

Potreban Vam je biometrijski pasoš Republike Srbije:

Biometrijske pasoše Republike Srbije izdaju nadležni organi unutrašnjih poslova.

Za sada zahteve za biometrijske pasoše možete podneti u sledećim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu 1.

Za izdavanje biometrijskog pasoša potrebno je lično prisustvo, kao i prisustvo maloletnog deteta ukoliko podnosite zahtev i u njegovo ime.

Uz zahtev se priložu sledeća dokumenta u originalu:

  • dokument za identifikaciju: biometrijski pasoš, lična karta ili druga javna isprava na osnovu koje se može utvrditi identitet
  • uverenje o državljanstvu (ne starije od godinu dana) samo kod izdavanja prvog biometrijskog pasoša. Kod svakog narednog, uverenje je potrebno ako je došlo do promene ličnih podataka; *dužnost organa je da uverenje pribavi po službenoj dužnosti, osim ako stranka izričito izjavi da će ga pribaviti sama
  • izvod iz matične knjige rođenih; * dužnost organa je da izvod pribavi po službenoj dužnosti, osim ako stranka izričito izjavi da će ga pribaviti sama

Maloletno lice, bez obzira na starost, dobija vlastiti pasoš i ne može se upisati u pasoš roditelja. Za maloletna lica, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo oba roditelja ili overena saglasnost roditelja koji nije prisutan. Uzorak izjave možete pogledati ovde. Izjava o saglasnosti drugog roditelja je neophodna i u slučajevima kada je jedan roditelj strani državljanin.

Zakonski rok za rešavanje zahteva je 60 dana.

Diplomatsko-konzularna predstavništva nisu u mogućnosti da prime zahteve za biometrijski pasoš za sledeća lica:
a) novorođenu decu u inostranstvu dok se ne izvrši prijava rođenja, odnosno, ne upišu u matičnu knjigu rođenih u Srbiji, prijavi prebivalište i odredi JMBG (jedinstveni matični broj građanina)
b) koja zaključe brak pred inostranim organom i obrate se za izdavanje pasoša radi promene prezimena, sve dok navedena promena prezimena nije izvršena i u matičnim knjigama u Srbiji.

Za detaljnije informacije u vezi sa izdavanjem pasoša, molimo da se obratite najbližem konzulatu ili ambasadi.

 

Posedujete plavi pasoš sa oznakom „SR Jugoslavija".

Važnost plavih pasoša sa oznakom „SR Jugoslavija" prestala je 31. decembra 2011. godine.

 

Izgubili ste putnu ispravu u inostranstvu

Ukoliko ste izgubili putnu ispravu na proputovanju, prijavite nestanak isprave policijskom organu zemlje u kojoj boravite i zatražite potvrdu o prijavi gubitka. Sa tom potvrdom obratite se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu R. Srbije, koje će Vam, po sprovedenom postupku utvrđivanja identiteta i državljanstva, izdati putni list za povratak u Srbiju.


1Abu Dabi, Atina, Banja Luka, Berlin, Bern, Beč, Brisel, Varšava, Vašington, Diseldorf, Zagreb, Istanbul, Kairo, Kanbera, Kopenhagen, Kuvajt, LisabonLondon, Ljubljana, Madrid, Milano, Minhen, Moskva, MostarNjujork, Otava, Pariz, Peking, Podgorica, Prag, Pretorija, Rim, Salcburg, Sarajevo, Sidnej, SkopljeStrazburStokholm, Toronto, TrebinjeTrst, Frankfurt, Hag, Hamburg, Herceg Novi, CirihČikagoŠtutgart