gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Говори
субота, 07. март 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Оџацима уручени кључеви 20 станова избегличким породицама
+ larger fontnormal font- Smaller font
dodelaГовор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на церемонији свечане доделе станова за избегла лица у Оџацима:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Окупили смо се данас веома лепим и хуманим поводом. Наиме, данас ћемо уручити кључеве за 20 станова избегличким породицама са простора Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, тј. са простора бивше Југославије, које су у ратним страдањима нашле уточиште код нас, а од данас и свој нови дом.

Као председавајући Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, уназад већ шест година, сваки пут имам посебну емоцију када свечано уручујемо кључеве нашим драгим суграђанима. Ту емоцију сигурно деле и све моје колеге које стоје данас овде поред мене, jер je Регионални стамбени програм заиста један изузетно племенит пројекат.

Програм стамбеног збрињавања, без обзира на националну припадност, крајње равноправно помаже свима који су остали без својих домова где год да се налазе и то на простору читаве бивше Југославије. До сада је у нашој земљи изграђено и усељено више од 4.200 стамбених јединица, а план је да то право оствари више од 7.000 породица.

Станови које ћемо данас доделити у Оџацима део су Потпројекта 4, чија је укупна вредност нешто више од 18,6 милиона евра. Од тога, више од 16 милиона су средства из фонда Регионалног стамбеног програма, док је нешто више од два милиона евра национална контрибуција. До сада смо из овог Потпројекта збринули породице у Ариљу, Врњачкој Бањи, Лозници, Старој Пазови, Кладову, Неготину, Темерину и Брусу.

Регионални стамбени програм финансиран је донаторским средствима, а највећи појединачни донатор је Европска унија. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе, док је Комесаријат за избеглице и миграције водећа институција која имплементира програм у Србији. Процес избора корисника спроводе у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Уз Европску унију, до сада су у фонд Регионалног стамбеног програма донирале и Сједињене Америчке Државе, Немачка, Норвешка, Италија, Швајцарска, Данска, Турска, Луксембург, Италија, Кипар, Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка. Свим поменутим земљама - велико хвала!
Овом приликом желим да се захвалим члану привременог органа Општине Оџаци – господину Милораду Станишићу, који је са својим сарадницима обезбедио земљиште и пратећу инфраструктуру за изградњу ових станова. Такође, захваљујем нашим драгим пријатељима из Делегације Европске уније у Србији. Такође, желим да поздравим и Њ.Е. амбасадора Андреу Ориција, шефа мисије ОЕБС-а у Србији.

Посебну захвалност желим да изразим комесару за избеглице и миграције – господину Владимиру Цуцићу, као и целом тиму сарадника из Комесаријата за избеглице и миграције, чије присуство увек радује.

Драги пријатељи,

Процес придруживања Европској унији је трајно опредељење Владе Републике Србије. Иако је то процес за који не знамо са сигурношћу како ће се завршити, овај програм који спроводимо са Европском унијом леп је пример узајамне подршке, разумевања и сјајне сарадње. Иако нам се ближе избори, ја вам са сигурношћу могу рећи да ће и следећа Влада Републике Србије посвећено радити на имплементацији, како овог пројекта, тако и свих других који су на добробит свим нашим грађанима.

У то име желим свима нама мир и просперитет, а вама срећно усељење!

Живели и живела Србија!"