gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Говори
недеља, 24. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Влада Републике Србије подржаваће Регионални стамбени програм док све избегличке породице не буду трајно стамбено збринуте
+ larger fontnormal font- Smaller font
 
Dacic ValjevoПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић уручио је данас кључеве од 20 станова за избегле породице у Ваљеву, у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији у оквиру Потпројекта 5.
 
Регионални стамбени програм има за циљ да стамбено обезбеди најугроженије породице са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица. Програм се спроводи у нашој земљи, али и у Републици Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Министар Дачић је током церемоније уручивања изјавио да Регионални стамбени програм представља не само успешну иницијативу и позитиван пример суочавања са хуманитарним последицама присилног расељења, већ и својеврстан пример успешне и конструктивне регионалне сарадње, због чега је препознат и похваљен и од стране међународне заједнице.
 
Шеф српске дипломатије нагласио је да након целих 25 година, наши суграђани који су често живели у условима недостојним за живот човека, и који су неретко морали да мењају своје пребивалиште, имаће једну бригу мање, јер ће добити свој кров над главом – добиће свој дом.
„Желим да вас уверим да Влада Републике Србије, заједно са осталим партнерима, наставља да снажно подржава Регионални стамбени програм, све док и последња избегличка породица не буде адекватно и трајно стамбено збринута", изјавио је Дачић.

Преносимо вам говор у целости:

„Даме и господо,
Уважени гости,
Пријатељи Регионалног стамбеног програма,

Велика ми је част и задовољство што имам прилику да вам се обратим на овом свечаном догађају којим заједно обележавамо нову етапу у животу људи који ће се уселити у своје нове домове. Двадесет станова које данас усељавамо представљају завршене стамбене јединице из Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма, а намењени су нашим суграђанима који су, услед трагичних догађаја и ратних сукоба 90-их година прошлог века, били принуђени да трајно напусте своја огњишта.

Вредност овог Потпројекта износи 52 милиона евра, од којих је 38 милиона из донације Регионалног стамбеног програма, док је нешто више од 13 милиона евра обезбедила Република Србија у виду националне контрибуције. У оквиру овог Потпројекта планирано је усељење укупно 1.847 стамбених јединица, од чега 827 станова у 25 локалних самоуправа, међу којима су Крупањ, где смо церемонију уручења кључева обавили јуче, затим Зрењанин, Ужице, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Чајетина, Kикинда, Ириг, Крушевац, Лозница, Лучани, Мало Црниће, као и многе друге општине и градови.

Поштовани пријатељи,

Након целих 25 година, наши суграђани који су често живели у условима недостојним за живот човека, и који су неретко морали да мењају своје пребивалиште, имаће једну бригу мање, јер ће добити свој кров над главом – добиће свој дом. Регионални стамбени програм представља не само успешну иницијативу и позитиван пример суочавања са хуманитарним последицама присилног расељења, већ и својеврстан пример успешне и конструктивне регионалне сарадње, због чега је препознат и похваљен и од стране међународне заједнице. Управо из тог разлога, изражавам наду да ће се плодна регионална и међународна сарадња у оквиру Програма наставити и у будућности.

Не смем да пропустим прилику да и на овом месту истакнем да су највећи донатори Регионалног стамбеног пројекта наши пријатељи и партнери из ЕУ, а да су важне карике у његовој реализацији УНХЦР и ОЕБС. Несебична и снажна подршка свих партнера Програма је омогућила да многи наши суграђани трајно реше стамбено питање, на чему смо им неизмерно захвални.

Такође, дозволите ми да поздравим и да се захвалим на подршци представницима локалне самоуправе и града Ваљева, на челу са градоначелником Слободаном Гвозденовићем, који су помогли да се овај важан пројекат реализује. Овом приликом желим да искажем и посебну захвалност комесару Цуцићу који несебично и посвећено руководи реализацијом целог пројекта, а поздрављам и Бојана Стевића, државног секретара Министарства државне управе и локалне самоуправе и Бориславу Лукић, пројект менаџера Регионалног стамбеног програма у Јединици за управљање пројектима, који су данас са нама.

Желим да вас уверим да Влада Републике Србије, заједно са осталим партнерима, наставља да снажно подржава Регионални стамбени програм, све док и последња избегличка породица не буде адекватно и трајно стамбено збринута, како кроз изградњу стамбених јединица, тако и кроз доделу грађевинског материјала.

Драги пријатељи и корисници станова,

Верујем да ћете у својим новим домовима наћи мир, сигурност и безбрижнију будућност. Желим вам срећно усељење и радостан нови почетак!

Живели и живела Србија!"