gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Говори
уторак, 26. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Напредак Регионалног стамбеног програма наш је заједнички успех и потврда посвећености на реализацији договора о интеграцији избеглица у Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic SPПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао је данас у Смедеревској Паланци полагању камена темељца за изградњу 15 станова за избегличке породице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма.

У свом обраћању министар Дачић, који је и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, истакао је задовољство поводом почетка градње зграде с 15 станова чији је завршетак планиран за јануар наредне године.

Изградња 15 станова у Смедеревској Паланци део је Потпројекта 9 Регионалног стамбеног програма, вредан је више од 25 милиона евра и предвиђа изградњу укупно 1.080 стамбених решења.

„Имам привилегију, али и посебно задовољство, да последњих неколико година будем редован и непосредан учесник на различитим догађајима широм наше земље којима обележавамо успешну реализацију различитих фаза у спровођењу Програма. Напредак Програма је наш заједнички успех и потврда наше посвећености на реализацији постигнутих договора о интеграцији избеглица у Србији", нагласио је министар.

Министар је поновио да је реализација Регионалног стамбеног програма важан сегмент решавања питања избеглица, да је наша држава дуго и упорно радила да дође до постигнућа и међународних похвала за наш учинак, и нагласио да ће Влада Републике Србије наставити да подржава Регионални стамбени програм док све избегличке породице не буду трајно збринуте.

Говор министра Дачића преносимо у целости:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Окупили смо се данас како бисмо у оквиру Регионалног стамбеног програма, а у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције и локалном самоуправом општине Смедеревска Паланка, обележили полагање камена темељца за изградњу 15 станова у овој општини.

Ова свечаност је само једна од многих у серији догађаја у оквиру Регионалног стамбеног програма којима имам част да присуствујем. Прошле недеље смо отворили две зграду са 20 станова у Ваљеву и пет станова у Крупњу, а данас у Смедеревској Паланци започињемо изградњу 15 станова. Завршетак радова планиран је за крај јануара наредне године.

Kао председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије имам привилегију, али и посебно задовољство, да последњих неколико година будем редован и непосредан учесник на различитим догађајима широм наше земље којима обележавамо успешну реализацију различитих фаза у спровођењу Програма. Напредак Програма је наш заједнички успех и потврда наше посвећености на реализацији постигнутих договора о интеграцији избеглица у Србији. Почетак радова који данас обележавамо у том смислу је и почетак реализације нашег обећања о стварању услова за бољи живот наших суграђана који су били приморани да се одселе из својих завичаја.

Данас у Смедеревској Паланци обележавамо почетак градње 15 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске. Потпројекат 9, у оквиру кога ће бити изграђени поменути станови, вредан је више од 25 милиона евра и предвиђа изградњу укупно 1.080 стамбених решења и то: изградњу 350 и куповину 100 станова, изградњу 50 монтажних кућа, доделу 200 пакета грађевинског материјала и куповину 380 сеоских кућа. У овом потпројекту, стамбени објекти градиће се у више јединица локалне самоуправе. Завршетак свих тих радова очекује се до краја 2021. године. Вредност радова на данашњем локалитету износи 338.147 евра.

С обзиром да је Регионални стамбени програм већински финансиран донаторским средствима, као и увек до сада у сличним приликама, хтео бих да се захвалим донаторима из Европске уније, која је највећи контрибутор, али и нашим донаторима и пријатељима из САД, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке, чија је подршка од велике важности за успех овог великог хуманог подухвата. Такође захваљујем и међународним организацијама, посебно УНХЦР-у и ОЕБС-у на њиховој несебичној помоћи у овом процесу.

Желим да истакнем и да важну улогу у остваривању Програма имају јединице локалне самоуправе, које су изразиле спремност да учествују у овом подухвату. Овде изражавам захвалност општини Смедеревска Паланка и њеном председнику Николи Вучену, на њиховом доприносу уз очекивање да ћемо се ускоро поново срести на овом истом месту, како бисмо обележили успешан завршетак радова и усељење у станове. Такође, захваљујем представницима Комесаријата за избеглице и миграције, као и колегама из државне управе који су данас са нама.

Све што сам пре неколико дана рекао у Крупњу и Ваљеву може се и данас поновити. Реализација Регионалног стамбеног програма је важан сегмент решавања питања избеглица, а наша држава је дуго и упорно радила да дођемо до постигнућа и међународних похвала за наш учинак. Реализација пројекта представља хуманитарну и моралну обавезу за државу Србију, па је сасвим сигурно да ће Влада Републике Србије наставити да подржава Регионални стамбени програм док све избегличке породице не буду трајно збринуте.

Срећан рад на изградњи нових домова за наше драге суграђане!

Живели и живела Србија!"