gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Говори
субота, 06. јун 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: „Брига за сваког појединца императив је деловања Владе Републике Србије“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Pozarevac naslovnaПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао је у Пожаревцу свечаној додели кључева 20 станова за избегле породице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији.

У свом обраћању, министар је изразио задовољство што је данас у Пожаревцу 20 породица са простора бивше Југославије добило кључеве од својих нових домова.

Министар је подсетио и да је јуче у Новом Саду уручено 276 станова, који су изграђени у оквиру Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма, као и станови у Пожаревцу.

Регионални стамбени програм заједнички је пројекат Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који као главни циљ има да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избеличке породице у региону.

„Пожаревац је од данас ваш нови завичај, нови дом. Подсећам вас да је ова држава не само држава српског народа, већ и свих грађана који у њој живе, а која је, између осталог, заснована на начелима грађанске демократије, социјалне правде и као таква, негује европске принципе и вредности.

Влада Републике Србије посвећено ради на очувању ових вредности, како у редовном, тако и у ванредном стању, што је у доба пандемије новог корона вируса и показала.
Брига за сваког појединца императив је нашег деловања" закључио је министар Дачић.

Говор министра Дачића преносимо у целости:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Велико ми је задовољство што смо се данас окупили у Пожаревцу, како бисмо 20 избеглих породица са простора бивше Југославије уселили у њихове нове домове, изграђене у оквиру Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма. Са посебним задовољством истичем да смо, под окриљем овог истог Потпројекта, јуче у Новом Саду свечано уручили кључеве од 276 станова. Укупна вредност Потпројекта 5 је преко 52 милиона евра, од којих је 38 милиона евра из донација, док Република Србија учествује са 13 милиона евра.

Регионални стамбени програм је, као хумани и солидарни пројекат, финансиран донаторским средствима, а највећи појединачни донатор је Европска унија. Важно је истаћи да Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе, док Комесаријат за избеглице и миграције представља водећу институцију која спроводи програм у Србији, а процес избора корисника спроводи у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Регионални стамбени програм заједнички је пројекат Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који за свој главни циљ има да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избеличке породице у региону.

Искористићу и ову прилику да захвалим свим нашим партнерима који су допринели успешној реализацији пројекта и то и данас чине - Европској унији, Сjедињеним Америчким Државама, Немачкој, Италији, Норвешкој, Швајцарској, Данској, Турској, Луксембургу, Кипру, Румунији, Чешкој, Словачкој и Мађарској, као и свим другим донаторима.

Локалне самоуправе су веома битан партнер Регионалном стамбеном програму, будући да свака самоуправа обезбеђује локацију и пратећу инфраструктуру за изградњу стамбених јединица. У то име, поздрављам нашег данашњег домаћина, заменика градоначелника Пожаревца Сашу Павловића, као и комесара за избеглице и миграције, нашег драгог пријатеља Владимира Цуцића. Такође, поздрављам и наше драге госте, представнике ОЕБС-а и УНХЦР-а у Србији.

Пожаревац је од данас ваш нови завичај, нови дом. Дом за постојеће или будуће лекаре, неговатеље, учитеље и васпитаче, пекаре, апотекаре и многе друге који могу и желе да допринесу развоју наше земље. Подсећам вас да је ова држава не само држава српског народа, већ и свих грађана који у њој живе, а која је, између осталог, заснована на начелима грађанске демократије, социјалне правде и, као таква, негује европске принципе и вредности.

Влада Републике Србије посвећено ради на очувању ових вредности, како у редовном, тако и у ванредном стању, што је у доба пандемије новог корона вируса и показала. Брига за сваког појединца императив је нашег деловања.

Желим вам свима пуно здравља и среће у вашим новим домовима!

Живела Србија!"