gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Говори
понедељак, 15. јун 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић у Свилајнцу: Влада Републике Србије предано ради на општем благостању свих наших грађана
+ larger fontnormal font- Smaller font
svilajnac rspПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао је у Свилајнцу свечаној додели кључева станова за избегле породице у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма.

У свом обраћању, министар је изразио задовољство што је у Свилајнцу 15 породица са простора бивше Југославије добило кључеве од својих нових домова.

Министар је подсетио и да је у оквиру истог, Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма у Републици Србији, недавно усељено 20 породица у Пожаревцу и 276 породица у Новом Саду.

Регионални стамбени програм обухвата све најугроженије избегличке породице које сада живе у Републици Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Републици Хрватској, и за циљ има да обезбеди трајна стамбена решења и тиме допринесе бржем и лакшем помирењу у региону

„Влада Републике Србије посвећено ради на општем бољитку земље како у редовном тако и у ванредном стању. Показали смо колико је битно јединство у спасавању свачијег живота. А оно што је после здравља најважније јесте опште благостање свих наших сународника.

На том путу наш велики савезник јесте Европска Унија али и друге велике силе као што су Народна Република Кина и Руска Федерација које су нам у доба пандемије Ковида-19 пружиле изузетну помоћ. На томе им дугујемо велику захвалност", рекао је министар Дачић.

На крају излагања, министар Дачић, председник Комисије за координацију процеса сталне интеграције избеглица Владе Републике Србије, још једном је пожелео пуно среће, успеха и лепих тренутака породицама у Свилајнцу у њиховим новим домовима.

У наставку је говор министра Дачића у целости:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Велико ми је задовољство што смо се данас овде окупили. Данас ће 15 избеглих породица са простора бивше Југославије добити свој дом у Свилајнцу, у оквиру Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма. У оквиру овог Потпројекта пре пар дана уселили смо двадесет породица у Пожаревцу, док смо у Новом Саду свечано уручили кључеве за 276 породица.

Укупна вредност Потпројекта 5 је преко 52 милиона евра, од којих је 38,8 милиона евра из донација, док Република Србија учествује са 13,2 милиона евра.

Регионални стамбени програм финансиран је донаторским средствима и највећи донатор је Европска унија. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе. Комесаријат за избеглице и миграције је водећа институција која спроводи програм у Србији док се процес избора корисника спроводи у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР – а и ОЕБС- а.

Регионални стамбени програм обухвата све најугроженије избегличке породице које сада живе у Републици Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Републици Хрватској, и за циљ има да обезбеди трајна стамбена решења и тиме допринесе бржем и лакшем помирењу у региону.

Зато захваљујем и свим нашим партнерима који су допринели његовом развоју и напретку - Европској унији, Сjедињеним Америчким Државама, Немачкој, Италији, Норвешкој, Швајцарској, Данској, Турској, Луксембургу, Кипру, Румунији, Чешкој, Словачкој и Мађарској и свим другим донаторима.

Локалне самоуправе су веома битан партнер Регионалном стамбеном програму, будући да свака самоуправа обезбеђује локацију и пратећу инфраструктуру за изградњу стамбених јединица. У то име, поздрављам нашег домаћина председника Општине Свилајнац – Предрага Милановића.
Са нама је и комесар за избеглице и миграције – наш драги пријатељ Владимир Цуцић. Такође, Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о.

Поздрављам наше драге госте – представнике институција које су најзаслужније за реализацију Регионалног стамбеног програма ОЕБС/УНХЦР и ЕУ.

Драги пријатељи,

Влада Републике Србије посвећено ради на општем бољитку земље како у редовном тако и у ванредном стању. Показали смо колико је битно јединство у спасавању свачијег живота. А оно што је после здравља најважније јесте опште благостање свих наших сународника.

На том путу наш велики савезник јесте Европска Унија али и друге велике силе као што су Народна Република Кина и Руска Федерација које су нам у доба пандемије Ковида 19 пружиле изузетну помоћ. На томе им дугујемо велику захвалност.

Желим вам од срца да што лепше и боље живите у својим новим домовима. Да вам деца у њима безбрижно одрастају! Да вас унуци посећују! Да у њима славите ваше породичне празнике и гледате смело у будућност!"