gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Говори
уторак, 16. јун 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Пројекти Регионалног стамбеног програма имају хуманитарну и практичну вредност
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_IrigПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић је присуствовао данас свечаној церемонији доделе кључева од 13 станова за избегле породице у Иригу, у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији у оквиру Потпројекта 5. Укупна вредност Потпројекта 5 је преко 52 милиона евра, од којих је 38,8 милиона евра из донација, док Република Србија учествује са 13,2 милиона евра, кроз националну контрибуцију.

„Регионални стамбени програм, поред свог хуманитарног и сасвим практичног значаја, има и јаку симболичку вредност јер је доказ да смо, и после свих несрећа које су нас задесиле 90-их година прошлог века, способни да сарађујемо у региону, посебно онда када је потребно помоћи онима који су најугроженији", изјавио је министар Дачић.

Регионални стамбени програм је финансиран донаторским средствима, а највећи појединачни донатор је Европска унија. Фондом Програма управља Банка за развој Савета Европе, док је Комесаријат за избеглице и миграције водећа институција која спроводи програм у Србији. Процес избора корисника спроводи се у сарадњи са локалним самоуправама, уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Министар Дачић пожелео је корисницима Регионалног стамбеног програма мир и спокој у својим новим домовима.

Преносимо говор у целости:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,
Велико ми је задовољство што смо данас заједно у Иригу, јер ће на овај дан 13 избеглих породица са простора бивше Југославије добити свој дом у овој општини, као део реализације Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма. Укупна вредност Потпројекта 5 је преко 52 милиона евра, од којих је 38,8 милиона евра из донација, док Република Србија учествује са 13,2 милиона евра, кроз националну контрибуцију.

Регионални стамбени програм, поред свог хуманитарног и сасвим практичног значаја, има и јаку симболичку вредност јер је доказ да смо, и после свих несрећа које су нас задесиле 90-их година прошлог века, способни да сарађујемо у региону, посебно онда када је потребно помоћи онима који су најугроженији.

Програм је финансиран донаторским средствима, а највећи појединачни донатор је Европска унија. Фондом Програма управља Банка за развој Савета Европе, док је Комесаријат за избеглице и миграције водећа институција која спроводи програм у Србији. Процес избора корисника спроводи се у сарадњи са локалним самоуправама, уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Многе земље су и појединачно дале свој велики допринос овом Фонду. Међу њима издвајам Сједињене Америчке Државе, Немачку, Норвешку, Италију, Швајцарску, Данску, Турску, Луксембург, Шпанију, Кипар, Чешку, Мађарску, Румунију и Словачку.

Локалне самоуправе су веома битан партнер Регионалном стамбеном програму, будући да свака самоуправа обезбеђује локацију и пратећу инфраструктуру за изградњу стамбених јединица. У то име, поздрављам нашег домаћина данас, председника Општине Ириг Стевана Казимировића. Са нама је и комесар за избеглице и миграције, Владимир Цуцић, а испред ОЕБС-а, ту је Јадранка Марић, којој желим да захвалим на свој помоћи коју нам је пружила организација коју представља.

Такође, желео бих да поздравим и Ивана Бошњака, државног секретара у Министарству за државну управу и локалну самоуправу и Душана Ковачевића, директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору.

Драги пријатељи, сви заједно смо прошли многе недаће. Задња у низу је пандемија заразне болести Ковид-19. Влада Републике Србије показала је спремност у очувању државне стабилности, као и збрињавању сваког грађанина коме је помоћ била потребна у време кризе. Одговорност и постојаност у очувању државних и националних интереса, али и интереса сваког грађанина, јесте и биће императив Владе.

Свима вама желим мир и спокој у вашим новим домовима. Да живите срећно и дуговечно! Живели! Живела Србија!"