gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
уторак, 03. децембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Русија традиционални пријатељ и партнер нашој земљи
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_nedeljnikПрви потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да су Србија и Руска Федерација у овом тренутку на тачки својих најбољих билатералних односа.

Дачић је у интервјуу за руску новинску агенцију ТАСС истакао да ће сутрашњи сусрет у Сочију председника двеју земаља – Александра Вучића и Владимира Путина бити још једна потврда не само те чињенице, већ обостране спремности да и даље напредујемо и још више уздижемо нашу сарадњу.

Он је, уз подсећање на то да ће ово бити 17. сусрет Путина и Вучића, нагласио да су теме за њихов разговор бројне, од унапређења економске сарадње, до важних политичких и геополитичких питања, каква су, на пример, односи у региону Балкана.

Према његовим речима, за Србију је Русија партнерска и пријатељска земља, која разуме нашу позицију на међународном плану и не оклева да нас подржи где год је то потребно.

Такође, како је додао, наша позиција према Русији је крајње искрена и партнерска, будући да се нисмо прикључили санкцијама против ње, нити ћемо то чинити убудуће, подржавамо ту земљу у свим међународним форумима и сматрамо је блиским и стратешким пријатељем.

Први потпредседник Владе је подсетио на то да је до сада 17 држава чланица УН повукло своју ранију одлуку о признању "Косова", да га у овом тренутку 95 чланица УН не признаје као независну државу, 93 признаје, а још пет из разних разлога нема јасан став о том питању.

Дакле, већина чланица УН је већ сада против једнострано проглашене независности "Косова", навео је Дачић и оценио да државе које повлаче признање чине то уз необориву аргументацију – да су исхитрено признале "Косово" и да су у међувремену схватиле да је у току важан преговарачки процес између Београда и Приштине.

Дачић је подвукао да је стратешко опредељење Србије да постане чланица Европске уније.

То је сасвим природно и логично, јер са државама Уније имамо приближно две трећине наше укупне трговинске размене, највеће инвестиције су из ЕУ, географски и културно припрадамо том простору, у државама ЕУ живи огроман број наших суграђана, навео је он.

Ипак, како је предочио, сматрамо да та наша стратешка опредељеност не сме ићи на штету сарадње са другима, пре свега са Русијом, која је наш традиционални пријатељ и партнер, а слично је и са Кином, са којом сарађујемо све више.

Истовремено, Дачић је подвукао да је јасна позиција Србије да не жели улазак у НАТО, истичући да су наша земља и та алијанса задовољни степеном до сада остварене сарадње, која је веома добра и у сталном је порасту, али без амбиција да прерасте у пуноправно чланство.

Србија, како је поновио, води политику војне неутралности, што подразумева останак ван било ког међународног војног савеза.

Оригиналну верзију интервјуа можете прочитати овде.