gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
субота, 09. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Следеће недеље специјални летови за држављане Републике Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
ministar tv_pinkПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић гостујући на ТВ Пинк изјавио је да Влада Републике Србије више неће организовати бесплатне летове којима је грађане враћала у земљу током ванредног стања, с обзиром да више нема грађана Републике Србије који на аеродромима чекају на повратак у државу.

Он је за ТВ Пинк рекао да ће национални авио-превозник "Ер Србија", пре него 18. маја настави са регуларним летовима, обављати следеће недеље специјалне летове за грађане који хоће да се врате, по комерцијалним условима и регуларним ценама карата.

Летови за репатријацију ће се обавити од 11. до 15. маја, а карте ће се наплаћивати по нормалним условима, рекао је министар.

У понедељак, 11. маја, лети авион за Париз, у уторак за Франкфурт, среда Беч, четвртак Франкфурт и петак Цирих, рекао је Дачић и додао да свако ко под тим условима жели да путује треба да се јави контакт центру "Ер Србије".

"Свако ко хоће да се врати у земљу може да се јави "Ер Србији" и цене карата су комерцијалне", рекао је министар за ТВ Пинк.

Дачић је подсетио да је Влада Републике Србије од почетка епидемије вируса корона, увођења ванредног стања и затварања граница, вратила у земљу око 15.000 људи који су били заробљени на аеродромима, на службеним путовањима, студенте, ђаке, туристе и да је за њих превоз био бесплатан.

Шеф српске дипломатије навео је и да се тренутно преговара са суседним државама о саобраћају за оне који живе до 50 километара од границе, који у другим земљама раде или обрађују пољопривредно земљиште.

Дачић се током гостовања осврнуо и на упућену протестну ноту европској комесарки за иновације, истраживање, културу, образовање, омладину и спорт Марији Габријел.

Министар је истакао да је Република Србија упутила протестну ноту званичницима Европске комисије због тога што је на интернет презентацији Европске уније Никола Тесла представљен као Хрват.