gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
уторак, 12. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Србија са најмање могуће штете прошла почетни део кризе - по здравственој слици, функционисању институција и економским показатељима
+ larger fontnormal font- Smaller font
upitnik-sПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, гостујући у емисији "Упитник", говорио је о новим правилима за улазак у Србију, према којима наши држављани могу да уђу у земљу и крећу се без ограничења уз негативан пи-си-ар тест на коронавирус, не старији од 72 сата, док странци морају да имају и одобрење посебне комисије.

"За путовање у иностранство не можете имати само нашу страну, морате знати каква су правила на другој страни. Већина земаља примењује тестове, односно негативан резултат на тесту референтне лабораторије земље из које људи долазе", наводи Дачић.

Када је у питању потврда коју странцима потписује комисија, Дачић објашњава да она и сад постоји и није укинута.
"Одобрење се доноси за пет минута и ради се пре свега о пословним путовањима", наводи Дачић.

Што се тиче препоруке кризног штаба Влади да од 1. јуна у потпуности отвори границе за држављане четири суседне земље – Босне и Херцеговине, Албаније, Црне Горе и Северне Македоније, Дачић објашњава да се границе отварају према тим земљама јер нису чланице ЕУ.

"Грађани те четири земље ће моћи да пролазе без било каквих потврда, уз то да је негативан тест на коронавирус", напомиње министар.
Са друге стране, како подсећа, ЕУ је донела одлуку о забрани путовања до 15. јуна и до тада са њима нема разговора о томе.

"Ми смо отворили границе, а да ли наши грађани могу да иду тамо то зависи од њих, то је питање за те земље", указује министар.
Додаје да наши људи могу да дођу из земаља Европске уније, али да не могу тамо до 15. јуна.

"Када је реч о овима из земаља чланица Европске уније, они се најаве нашем дипломатском представништву, ми кажемо на пример Аустрији, Мађарској, да се организује нека хуманитарна рута, да ћемо их ми пратити, јер они не могу да уђу у другу земљу ако нису у транзиту", каже Дачић.

Министар Дачић је рекао да је пандемија довела до тога да се спољна политика углавном своди на "онлајн спољну политику".
У петак је, како је навео, одржана седница Савета безбедности поводом 75 година победе над фашизмом, на којој је учствовало 50 министара спољних послова – све онлајн. Истиче да у његовој агенди нема и плану путовања нема ниједног састанка заказаног ван земље.

Оцењује да не постоји никакав заједнички приступ и нека заједничка правила у свету.
"Нема глобалног одговора на ово питање", каже Дачић.

Министар Дачић закључио је вечерашње гостовање истакавши да је Србија са најмање могуће штете прошла почетни део кризе - по здравственој линији, по функционисању институција и економским показатељима.