gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
четвртак, 11. јун 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Постоје назнаке да ће се питање отварања граница, унутар ЕУ кao и на Балкану и шире, решавати до краја овог месеца
+ larger fontnormal font- Smaller font
dai hepi_jun_Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је јутрос, гостујући на ТВ Хепи, да данас путује у Италију, а да сутра иде у Грчку, као и да ће са тамошњим министрима спољних послова разговарати о ситуацији која се тиче корона вируса и отварању граница.
Шеф српске дипломатије подсетио је да 18. јуна долази у Србију Сергеј Лавров, министар спољних послова Руске Федерације.

Каже да у свету полако престаје "ера онлајн дипломатије", а да постоје назнаке да ће се питање отварања граница, због короне, унутар ЕУ као и на Балкану и шире, решавати до краја овог месеца.

„У овом тренутку у Европској унији нема још назнака како ће то изгледати, ЕУ вероватно ће дати препоруку да грађани земаља Уније могу међусобно да се посећују, а затим би могла да следи препорука и за земље Шенгена." Питање је међутим, додаје министар, шта од тога ће се односити и на Србију.

Министар је рекао и да ће Србија морати да направи "блиц анкету", односно да разговара са свим министрима спољних послова како унутар ЕУ тако и у региону и даље, да се види шта је план а у вези могућности путовања наших грађана.

На питање да ли има информацију да ће од понедељка грађани Србије моћи да путују несметано у Црну Гору, каже да такву информацију нема, да тренутно граница са том земљом може да се пређе само уз одређене дозволе као што је случај и са Хрватском.

"Ја сам са свима сам причао и они сви чекају 15. јун да виде како ће ЕУ да регулише спољне границе. Може се очекивати препорука да се ублаже мере за земље кандидате али да ли ће то тако бити, не мора да значи", рекао је министар Дачић гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи.