gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
понедељак, 15. јун 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Гренелова објава осликава став Србије годинама уназад
+ larger fontnormal font- Smaller font
551901Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас поводом објаве специјалног представника Беле куће Ричарда Гренела да је добио уверавања од Београда да ће се привремено зауставити кампања повлачења признања, а од Приштине да ће престати њени захтеви за чланство у међународним организацијама, да је то био став Србије годинама уназад.

"Ако је тачно оно што је специјални изасланик председника САД-а Ричард Гренел објавио на Твитеру, то значи да је од Приштине добио уверавања да ће зауставити кампању за признавање Косова и захтеве за чланство у међународним организацијама, а то је био став Србије који је годинама уназад износио председник Александар Вучић", рекао је Дачић.

У изјави поводом објаве Гренела да би представници Београда и Приштине могли да се састану у Белој кући, у Вашингтону, 27. јуна, он је поновио да Србија може привремено да заустави кампању за повлачење признања само ако Приштина заустави кампању за признавање и учлањење у међународне организације.

"Проблем је, међутим, што ми Албанцима у Приштини ништа не верујемо, јер су увек до сада лагали и вукли једностране потезе. Као кад су потписали Бриселски споразум, а већ седам година одбијају да формирају Заједницу српских општина", рекао је Дачић.
Дачић је рекао да ако је тачно то што је Гренел објавио, Београд очекује да Приштина одмах повуче захтеве за чланство које је поднела у међународним организацијама.

"Као што су учинили пре неку недељу у Еуримажу, организацији под окриљем Савета Европе. Онда ћемо видети да ли мисле озбиљно, или је ово још један трик", рекао је Дачић.

Гренел је објавио на Твитеру да је добио уверавања од влада у Приштини и Београду да ће се привремено зауставити кампање признања, односно његовог повлачења, као и одустајање Приштине за чланство у међународним организацијама, како би се представници две стране састали 27. јуна у Вашингтону, где би разговарали о дијалогу.