gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
недеља, 12. јул 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Потребно је да се грађани који планирају путовање свакодневно информишу
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_Prva_-_12Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је гостујући на ТВ Прва да се ситуација са отвореним границама за држављане Србије мења из дана у дан, те да је потребно да се грађани који планирају путовање свакодневно информишу.

„Европска унија је донела одлуке у виду препоруке. Препорука је да се Србија стави на листу земаља из које је слободан улаз у чланице ЕУ. Међутим свака земља се изјашњава о тој препоруци и билатерално доноси одлуку тим поводом тако да се то мења из дана у дан", рекао је Дачић.

Грађани Србије, додао је, без карантина и тестова могу у Босну и Херцеговину, Бугарску, Мађарску, Турску, Француску, Луксембург и Сједињене Америчке Државе.

Према његовим речима, Хрватска је најавила да ће улазак у ту земљу бити могућ уз изолацију од 14 дана.

За улазак у Северну Македонију је потребан тест, а Словенија и Немачка од српских држављана захтевају самоизолацију.

Не може се ући у Грчку, Румунију, Аустрију, Швајцарску, Белгију, Холандију, Кину, Русију, Бразил, Аустралију, Канаду, Израел, Јапан, Мароко.
 
Када је у питању Црна Гора, наши грађани и даље не могу да путују, а министар Дачић одговарајући на питање када и да ли ће се решити то питање, каже да су сви „дигли руке од Црне Горе". „То је њима на штету", рекао је Ивица Дачић у Јутарњем програму на ТВ Прва.

Нагласио је да је ово ситуација данас и да се већ у току недеље листа земаља може променити. Грађани се могу информисати на сајту министарства или позивом.