gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
уторак, 14. јул 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Русија је против тога да неко преузима монопол над решењем питања Kосова
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic hepi_14_julПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас на телевизији Хепи да министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, приликом посете Београду није пренео поруку да српска делегација не треба да иде на састанак у Вашингтон, али да је Русија против тога да неко преузима монопол над решењем питања Kосова.
 
"Они су против тога да неко преузима монопол, да се питање Kосова реши у Белој кући, то и Америка схвата. Није рекао да се не иде у Вашингтон", казао је Дачић у гостовању на телевизији Хепи и додао да је Лавров "само пренео њихова сазнања о томе шта са разних страна спремају као варијанте или предлоге за неко трајно решење".

Русија, како је навео, није одушевљена што се дијалог одвија у Бриселу, али поштују резолуцију Генералне скупштине УН-а којом је то одлучено.
"Они би учествовали у преговорима ако се уопште расправља о томе да се шири круг преговарача", додао је Дачић.

Дачић је назвао чудним да је предлог оптужнице против Хашима Тачија поднет уочи састанка у Вашингтону, а посебно што је тужилац Специјалног већ Американац.

„Зашто је оптужни предлог који суд треба да потврди објављен", упитао је министар и додао да би он волео да се оптужница потврди, али да сматра да је све фингирање.