gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
петак, 01. фебруар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Кфар Саба: Откривање спомен обележја «Кладовског транспорта»
+ larger fontnormal font- Smaller font
spomen oСпомен обележје „Кладово Шабац", посвећено страдалим јеврејским избеглицима из „Кладовског транспорта" (1939 - 41), откривено је 1. фебруара у Кфар Саби, у организацији градске управе.

На откривању споменика амбасадор Србије Милутин Станојевић је истакао значај чувања успомене на трагедију у којој је убијена већина од око 1200 јеврејских избеглица која се налазила на три брода.

„Поносан сам на тадашње житеље Кладова и Шапца који су учинили све што је било у њиховој моћи да олакшају патње Јевреја и спасу их. Општина Кладово сваког маја организује cеминаре о јеврејским породицама посвећене чувању успомене на жртве конвоја", рекао је амбасадор Станојевић.

alt

Он је додао да, на неколико локација, у Београду, Шапцу, Засавици и Кладову постоје спомен обележје посвећена "Кладовском транспорту", на којима се сваке године организују комеморативни скупови.

Амбасадор је похвалио активности које су у знак сећања на убијене Србе, Јевреје и Роме, претходних година организовали град Кфар Саба и његови житељи, посебно активности школе „Бен Гурион".

alt

Скупу су се обратили и заменик градоначелника Кфар Сабе Амир Колман, амбасадор Аустрије Мартин Вајс, због чињенице да највећи број жртава пореклом из ове земље, директорка основне школе „Бен Гурион" Маја Ганон, као и представник удружења „Кладово-Шабац" Офер Рот испред родбине и потомака преживелих.

Догађају су, поред заинтересованих грађана из Кфар Сабе, присуствовали представници удружења Јевреја са простора бивше Југославије, као и представници медија, те ученици поменуте школе, која је од градске управе одређена да негује сећање на „Кладовски транспорт" кроз посебне наставне програме и активности.