gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
petak, 01. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Kfar Saba: Otkrivanje spomen obeležja «Kladovskog transporta»
+ larger fontnormal font- Smaller font
spomen oSpomen obeležje „Kladovo Šabac", posvećeno stradalim jevrejskim izbeglicima iz „Kladovskog transporta" (1939 - 41), otkriveno je 1. februara u Kfar Sabi, u organizaciji gradske uprave.

Na otkrivanju spomenika ambasador Srbije Milutin Stanojević je istakao značaj čuvanja uspomene na tragediju u kojoj je ubijena većina od oko 1200 jevrejskih izbeglica koja se nalazila na tri broda.

„Ponosan sam na tadašnje žitelje Kladova i Šapca koji su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da olakšaju patnje Jevreja i spasu ih. Opština Kladovo svakog maja organizuje ceminare o jevrejskim porodicama posvećene čuvanju uspomene na žrtve konvoja", rekao je ambasador Stanojević.

alt

On je dodao da, na nekoliko lokacija, u Beogradu, Šapcu, Zasavici i Kladovu postoje spomen obeležje posvećena "Kladovskom transportu", na kojima se svake godine organizuju komemorativni skupovi.

Ambasador je pohvalio aktivnosti koje su u znak sećanja na ubijene Srbe, Jevreje i Rome, prethodnih godina organizovali grad Kfar Saba i njegovi žitelji, posebno aktivnosti škole „Ben Gurion".

alt

Skupu su se obratili i zamenik gradonačelnika Kfar Sabe Amir Kolman, ambasador Austrije Martin Vajs, zbog činjenice da najveći broj žrtava poreklom iz ove zemlje, direktorka osnovne škole „Ben Gurion" Maja Ganon, kao i predstavnik udruženja „Kladovo-Šabac" Ofer Rot ispred rodbine i potomaka preživelih.

Događaju su, pored zainteresovanih građana iz Kfar Sabe, prisustvovali predstavnici udruženja Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije, kao i predstavnici medija, te učenici pomenute škole, koja je od gradske uprave određena da neguje sećanje na „Kladovski transport" kroz posebne nastavne programe i aktivnosti.