gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
субота, 29. фебруар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дан државности Србије обележен широм света
+ larger fontnormal font- Smaller font
 
altДан државности Србије, 15. фебруар, обележен је у нашим представништвима широм света културним манифестацијама и активностима на којима смо угостили стране званичнике и угледне јавне личности.
 
Нијагарини водопади осветљени су у бојама српске заставе на централној прослави Дана државности Србије у Канади, која је 15. фебруара организована на Тргу „Никола Тесла" на Нијагари.
 
Манекен Пис, туристичка атракција Брисела, обучен је у српску народњу ношњу на церемонији на којој су колеге из Амбасаде послужиле званице погачом.
 
briselpis1

Државни министар унутрашњих послова Индије Кишан Реди био је почасни гост пријема који је наша Амбасада приредила у башти резиденције у Њу Делхију. Пријему је присуствовао велики број индијских званичника, посланици у Горњем и Доњем дому Парламента, истакнуте личности из света уметности, културе и спорта и наши држављани који живе у Индији.
 
india serbian_embassy

На пријему у хотелу "Тирана Интернационал", главни гост био је председник Албаније Иљир Мета који је дошао са својим најближим сарадницима. Био је ту и бивши председник државе Алфред Моисиу, а о свечаности су известили бројни албански медији.
 
albanija

Почасни гост у Египту био је министар туризма и антиквитета Кхалед Ел Енани на пријему који су у хотелу „Мериот" 25. фебруара приредиле наше колеге из Амбасаде.
 
alt

Заменик министра спољних послова Белорусије Олег Кравченко говорио је у Минску о историјском пријатељству, културној и духовној блискости два братска народа, а о пријему је известила Државна информативна агенција "Белта".
 
alt
 
Амбасада у Алжиру организовала је 23. фебруара свечани пријем у хотелу „Софител" на који су дошли високи представници Владе, Каутар Крику, министарка националне солидарности, породице и положаја жена и Арезки Бараки, министар водних ресурса. Уз локалне производе, гости су имали прилике да пробају и српску храну и пића, док су на великим екранима у сали гледали лепоте Србије у спотовима ТОС-а.
 
alt

У историјском здању наше амбасаде у Анкари, које је под заштитом Турске као културно добро, организован је пријем за 250 званица, међу којима министар за омладину и спорт Мехмет Касаполу, заменик МИП-а Фарук Кајмакчи, командант турске морнарице, адмирал Аднан Озбал, са припадницима Генералштаба. „Дипломатик обзервер" и дневник „Хабер лутфен" објавили су извештај с пријема.
 
alt
 
Поред пријема за званице из дипломатског кора, у оквиру прославе Дана државности, Амбасада у Будимпешти је у задужбини СПЦ „Текелијанум", за представнике српске дијаспоре, организовала представу „Јован Дучић – последња песма".
 
alt
 
У Амбасади у Бразилу, 20. фебруара је одржан коктел за нашу дијаспору, која претежно живи у Бразилији, а пријем је био прилика за повезивање и неговање вредности и традиције наше домовине.
 
brazil
 
Амбасада у Мексику приредила је музички програм у коме је пијаниста Херардо Пајан извео неке од најлепших српских мелодија. Званицама су послужена јела српске националне кухиње.
 
meksiko
 
У водећим јапанским медијима на енглеском језику „Јапан тајмз" и „Јапан њуз" објављени cy специјални прилози o Србији, с ауторским текстом амбасадора Ненада Глишића.
 
 
japan
 
Амбасада у Норвешкој Дан државности је обележила концертом у Филхармонији у Ослу. Наступао је хор „Балкан норд", који чине наши оперски певачи и академски музичари.
 
alt
 
Пријем и концерт поводом Дана државности одржан је у Поморском и повијесном музеју Хрватског приморја у Ријеци. Наступила је првакиња Опере Народног позоришта у Београду мецосопран Наташа Јовић-Тривић, у клавирској пратњи Игора Влајнића, диригента у Хрватском народном казалишту "Ивана Пл.Зајца".
 
alt

Како је Дан државности обележен у Конгресној библиотеци Србије у Вашингтону можете видети у извештајима „Гласa Америке" и порталa „Павловић тудеј".
 
vasington

Током пријема, амбасадор у Ирану Драган Тодоровић је дао интервју за „Иран Прес" у коме је говорио о генерално доброј сарадњи две земље, а посебно у парламентарној дипломатији.
 
alt
 
Шпански часопис „Дипломат" објавио је, поводом Дана државности, интервју с нашом амбасадорком Катарином Лалић у коме је објаснила зашто Срби славе Сретење и говорила о спољно-политичким приоритетима Србије.