gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
недеља, 19. август 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Отворен почасни конзулат у Анталији
+ larger fontnormal font- Smaller font
Cavusoglu 3_19._avgust_2018У присуству министара спољних послова Републике Србије и Републике Турске, Ивице Дачића и Мевлута Чавушоглуа, данас, 19. августа 2018, у Анталији је отворен конзулат Републике Србије на челу са почасним конзулом Фикретом Озтурком.

Догађају је присуствовао већи број званица из анталијске провинције, међу којима гувернер и градоначелник Анталије и истакнути привредници из овог дела Турске. Конзулат се налази у Хотелу Регнум са 7 звездица, у Белеку (Kadriye Bolgesi, Učkum tepesi, Mevkii, 07500 Serik, Belek), у непосредној близини анталијског аеродрома, и отворен је зарад пружања помоћи и конзуларне заштите нашим грађанима који бораве у анталијској регији.

Ова прилика је искоришћена и за разговор два министра, који су, у билатералном сусрету, размотрили билатералну сарадњу и регионална питања. Заједнички је оцењено да су билатерални односи на завидном нивоу, чему су подстицај дали лични однос два председника, а потврду су добили и у врло фреквентној размени посета на највишем нивоу. Поновљено је и да је економска сарадња последично доживела свој успон и сада трговинска размена износи 1 милијарду УСД на годишњем нивоу, а циљ је подићи је у најскорије време на 3 милијарде. Број туриста из једне у другу земљу је у сталном порасту, а сада износи око 100.000 турских туриста у Србији и 140.000 српских у Турској, што су такође показатељи продубљивања односа и успона билатералне сарадње и међусобног разумевања.

Оцењено је да Србија и Турска имају висок степен подударности у ставовима по низу међународних питања, као и да треба наставити заједнички рад у циљу побољшања положаја обе државе на међународном плану.

Борба против тероризма, отварање културних центара и сарадња у области инвестиција, само су нека од поља на којима ће се продубљивати даља сарадња.

Обострано је потврђено да се ради на изградњи таквих односа, али и да пријатељство Србије и Турске представља заједничко улагање у наше будуће нараштаје.

Министар Дачић је поновио да је Србија отворена за све видове сарадње и да је поуздан и искрен пријатељ Турске.