gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 06. фебруар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић учествовао на Министарској конференцији Глобалне коалиције за борбу против ДАЕШ-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
Vasington 5Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је данас у Вашингтону на Министарској конференцији Глобалне коалиције за борбу против ДАЕШ-а.

На овом скупу, високим светским званичницима обратио се и председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп.Министар Дачић иступао је на другој сесији министарског састанка на тему Коалиција у 2019.
У свом излагању министар Дачић истакао је да Србија пружа пуну подршку борби против тероризма, као и да смо у сузбијању овог проблема спремни да пружимо активан допринос.

Република Србија прикључила се Глобалној коалицији за борбу против ДАЕШ-а крајем 2014. године и тиме потврдила своје опредељење да допринесе глобалним напорима у суочавању са безбедносним изазовима.

У наставку је иступање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на другој сесији министарског састанка Глобалне коалиције за борбу против ДАЕШ-а који се одржава у Вашингтону:


„Уважени господине Помпео,
Поштовани министри,
Даме и господо,

Част ми је што учествујем на данашњем скупу и на почетку захваљујем свима на доприносу заједничкој борби и војној победи над ДАЕШ-ом.

У годинама и деценијама за нама сведоци смо постепене трансформације тероризма у глобални феномен. Појавом ДАЕШ-а и његових филијала тероризам је добио на новој форми организације, али и окрутности. Србија је на време препознала ову претњу и међу првима се прикључила Глобалној коалицији за борбу против ДАЕШ-а. Као чланица Коалиције, Србија је кроз различите видове помогла ирачку владу и спремна је да у складу са својим капацитетима и убудуће пружа подршку Коалицији.

Сматрам да не греше они који кажу да је 21. век отпочео нападом на Куле близнакиње у Њујорку - од тог догађаја до данас тероризам представља главну преокупацију светске јавности.

Долазим из земље која се још почетком деведесетих година суочила са злом међународног тероризма када се у грађански рат на простору бивше Југославије укључило преко седам хиљада страних бораца који су дошли из разних делова света, углавном авганистанских ветерана. То зло тада није било на адекватан начин препознато од стране међународне заједнице. Многи од терориста који су учествовали у рату на простору бивше Југославије касније су учествовали у нападима на Њујорк, Мадрид и друга места. Многи од њих били су узор и учитељи терористима који су касније сејали смрт широм света. Рат на простору бивше Југославије био је полигон за војну обуку терориста, а што је још опасније учионица радикализма и екстремизма. Семе екстремизма и радикализма које је ту посејано даје своје горке плодове у Ираку и Сирији у коју је са простора бивше Југославије отишло више стотина терориста да се боре у редовима ДАЕШ-а, одлазе читаве породице и то је застрашујућа истина са којим се морамо суочити. Преко 20.000 страних бораца стигло је из читавог света, углавном из европских држава. Већина тих људи се вратила, или ће се вратити са борбеним искуством и додатно затрована екстремизмом. Веома мали број њих се вратио разочаран.

Даме и господо,

Сматрамо да се налазимо у веома критичном тренутку за потпуно сламање екстремистичких покрета, пре свега ДАЕШ-а, и да је у овом моменту од изузетне важности спречити његово реактивирање и враћање у живот. Србија може и жели да у томе допринесе, и да овом глобалном напору пружи пуни допринос. Подсећам вас да је Република Србија још пре пет година увела у своје законодавство, као тешко кривично дело, учешће у ратовима у иностранству, врбовање, финансирање и обучавање екстремиста. Пред нашим судовима већ је изречено више пресуда екстремистима, и то од шест до 11 година затвора, јер су се борили у Сирији на страни ДАЕШ-а, прикупљали новац за ту борбу и регрутовали нове борце. Као посебно ризичну подручје за регрутовање припадника ДАЕШ-а, видимо Косово и Метохију, одакле је, према проценама, на страни ДАЕШ-а ратовало више од три стотине екстремиста, чиме се, процентуално у односу на број становника, сврставају међу најзаступљеније у редовима ДАЕШ-а. Повратак било кога од њих у регион својеврстан је безбедносни ризик и претња за наше друштво, и ми се морамо посебно оштро обрачунати са сваком њиховом евентуалном намером да вирус тероризма са ратног подручја пренесу на Балкан.

У том смислу, чврсто се залажемо за још интензивнију сарадњу служби безбедности, полицијских и правосудних органа у борби против терористичких организација, посебно у борби против финансирања тероризма и оних који регрутују и обучавају терористе. Од успеха у тој сарадњи директно ће зависити безбедност наших грађана и наших држава.

Република Србија остаје отворена за овакав и друге видове партнерства са вама, чланицама коалиције, и пружиће свој максимални допринос нашој заједничкој борби против заједничког непријатеља.

Хвала вам."

Tramp Koalicija borba protiv DAES

Vasington 6

Vasington 5