gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 08. мај 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Говор министра Дачића на састанку Јадранско-јонског савета и Министарском савету састанку Стратегије Европске уније за јадранско-јонски регион
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic budvaИступање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на састанку Јадранско-јонског савета и Министарском савету састанку Стратегије Европске уније за јадранско-јонски регион:

„Ваше екселенције,
Поштоване колеге,
Драги гости,
Даме и господо,

Дозволите ми да изразим своје задовољство што учествујем на Четвртом форуму Стратегије Европске уније за Јадранско-јонски регион. Захваљујем домаћину на одличној организацији овог догађаја, као и свих других састанака који су одржани током претходних годину дана. Желео бих и да срдачно поздравим представнике Републике Северне Македоније, која је постала девета чланица Јадранско-јонске иницијативе. Република Србија је спремна да пружи сву могућу подршку и помоћ где год је то неопходно уз наду да ће процедура укључивања Северне Македоније у Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион бити убрзана. Такође, желим срдачну добродошлицу представницима Републике Сан Марино, која ће постати десета чланица Јадранско-јонске иницијативе.

Овом приликом бих желео да истакнем одличну сарадњу коју имамо са свим државама Јадранско-јонског региона, а посебно са партнерима из Републике Италије, са којима делимо обавезу координације другог стуба Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион: „Повезивање региона". Неопходно је, такође, истаћи и напоре које Република Србија предузима у јачању сарадње у другим стубовима Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион, а то су одрживи туризам, плави раст и квалитет животне средине, ради пружања подршке партнерским земљама учесницама у испуњавању зацртаних циљева.

Драге колеге,

Као што знате, приступање Европској унији остаје кључни спољнополитички приоритет Републике Србије, те је неопходно истаћи да Република Србија предузима реформске процесе усмерене ка пуној афирмацији овог циља. Штавише, јасна перспектива чланства у ЕУ је била и остала главни покретачки фактор низа реформских активности и позитивног развоја у региону. За Републику Србију, политика проширења ЕУ представља један од најважнијих инструмената Уније не само у стабилизацији региона и помоћи постизању економског просперитета, већ и у постизању стабилности и безбедности Уније као целине. Стога, проширење ЕУ на простор Западног Балкана није у интересу само кандидата и потенцијалних кандидата за чланство, већ је у интересу саме ЕУ и њених држава чланица. У овом смислу, неопходно је истаћи специфичност Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион у односу на остале макро-регионалне стратегије ЕУ, која се огледа у учешћу великог броја држава које још увек нису постале чланице, због чега сама Стратегија и учешће у њој несумњиво представљају додатан подстрек процесу интеграције.

Регионална сарадња остаје, такође, један од спољнополитичких приоритета Републике Србије, уз истицање да је за пуно остварење сарадње у региону неопходно учешће свих, као и испуњавање обавеза који су у том процесу преузете. Другим речима, регионална сарадња није једносмерна улица, већ захтева ангажовање свих страна. У пружању доприноса јачању регионалне сарадње, Република Србија посебну пажњу придаје активностима у оквиру ,,Берлинског процеса", али и важним активностима других регионалних иницијатива. Србија подржава примену заједнички усаглашених регионалних пројеката, посебно када је реч о инфраструктурним пројектима, улагањима у сарадњу младих, као и усаглашавање евентуално нових заједничких пројеката у другим областима који би довели до бољитка живота у региону и пре формалног приступања ЕУ.

Даме и господо,

Ми видимо Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион као оквир за ближу и продубљену практичну сарадњу са другим државама региона, како чланицама ЕУ, тако и онима које чланству у ЕУ теже, као и за грађење инфраструктурних, привредних и културних веза ради постизања синергије у активностима од заједничког интереса. Последњи Извештај Европске комисије о имплементацији макро-регионалних стратегија ЕУ, из јануара 2019. године, на прави начин идентификује изазове са којима се макро-регионалне стратегије суочавају, али и додатну вредност коју доносе. Европска комисија је, такође, поновила налазе Савета ЕУ и Европског парламента да макро-регионалне стратегије представљају јединствени интегративни оквир за суочавање са заједничким изазовима, као и да представљају релевантни механизам за оптимално коришћење постојећих финансијских ресурса ЕУ. У том смислу посебно поздрављамо напоре који су предузети од стране земаља учесница у уграђивању приоритета и пројеката од макро-регионалног значаја у инструменте ЕУ којима ће бити регулисани Европски инвестициони и структурни фондови и Инструмент за претприступну помоћ (ИПА) у наредном финансијском оквиру. Препознато је и да Република Србија улаже велике напоре у даљу изградњу својих институционалних капацитета, за шта користи, у пуној мери, све расположиве могућности за што тешњу сарадњу са ЕУ и њеним државама чланицама, а све у циљу убрзавања процеса европских интеграција. Продубљивање сарадње у оквиру Стратегије Европске уније за Јадранско-јонски регион за нас је од огромног значаја, с обзиром на преношење искуства у вези са функционисањем институција Европске уније кроз непосредну сарадњу и препознавање заједничких интереса са државама чланицама ЕУ које се налазе у Јадранско-јонском региону.

Задовољство ми је да Вас обавестим да су представници Републике Србије озбиљно приступили припремама за преузимање председавања Јадранско-јонској иницијативи и Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион, ради што бржег дефинисања приоритета и календара председавања. Имајући у виду да је Република Србија, још увек, једина од 8 држава чланица Стратегије која нема директан излаз на море, суштина нашег председавања ће бити на значају функционалне и синергетске повезаности морског приобаља са континенталним залеђем региона. Република Србија ће, наравно, уложити напоре у настављању приоритетних активности које су започете током претходних председавања.

Даме и господо,

Дозволите ми да још једном захвалим колегама из Црне Горе на организацији овог догађаја и честитам на одличној организацији председавања Јадранско-јонској иницијативи и Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион. Потврђујем спремност Републике Србије да у конципирању свог председавања настави са продубљивањем сарадње у Јадранско-јонском региону ослањајући се на искуства претходних председавајућих и сарађујући са будућим председавајућим, уз помоћ и знање Сталног секретаријата ЈЈИ из Анконе.

Хвала!"