gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
subota, 06. jul 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Ubu svečano uručeno 20 ključeva za stanove u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa
+ larger fontnormal font- Smaller font
UbGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji uručenja ključeva za 20 stanova koji su namenjeni izbegličkim porodicama sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Ubu u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji:„Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Okupili smo se danas da svečano uručimo ključeve za 20 stanova koji su namenjeni izbegličkim porodicama sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U njima će biti trajno zbrinuto 60 korisnika.

Finansijska sredstva za izgradnju ovih 20 stanova u ulici Slobodana Penezića Krcuna broj 2 delom su iz fonda Regionalnog stambenog programa a delom iz budzeta opštine Ub. Fond Regionalnog stambenog programa donirao je 415.690 evra, opština Ub 14 miliona dinara.

Naša država posvećeno radi na pružanju pomoći i zbrinjavanju svih izbeglih sa prostora bivše Jugoslavije. Regionalni stambeni program u Republici Srbiji obezbedio je sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od 7 hiljada izbegličkih porodica. Do sada, u okviru ovog programa, stambeno je zbrinuto 3.528 izbegličkih porodica. Gradi se na više od 40 lokacija.
Regionalni stambeni program finansiran je donatorskim sredstvima a najveći donator je Evropska unija. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope. Komeserijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija koja sprovodi program u Srbiji. U saradnji sa lokalnim samoupravama, i uz nadzor UNHCR – a i OEBS-a, Komesarijat sprovodi i izbor korisnika.

Ovom prilikom želim da zahvalim i posebno pozdravim našeg domaćina u Ubu, predsednika opštine gospodina Darka Glišića, koji je sa svojim saradnicima obezbedio deo sredstava, zemljište i prateću infrastrukturu za ovaj objekat. Takođe, naše goste i najvažnije saradnike – Nj.E. Sema Fabricija, ambasadora i šefa delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji i Džozefa Melota, zamenika šefa misije OEBS u Srbiji. Posebnu zahvalnost izražavam i gospodinu Vladimiru Cuciću – komesaru za izbeglice i migracije koji posvećeno vodi celokupan program, i da u tom duhu najavim da ćemo se uskoro videti u Vršcu, Bajinoj Bašti, Kikindi, Vrnjačkoj Banji, Golubincima, Temerinu i drugim mestima gde se završavaju stambene jedinice za izbeglice u okviru Regionalnog stambenog programa.

Republika Srbija čvrsto stoji na putu pridruživanja Evropskoj uniji. Doniranje sredstava za Fond Regionalnog stambenog programa predstavlja dokaz kako pomoći Evropske unije Srbiji, tako i razumevanja za naša stradanja u ratu na prostorima bivše Jugoslavije. Nažalost, brojna otvorena pitanja vezana za naše susede i dalje postoje. I danas se još uvek vode istrage za naše sunarodnike koji su poginuli i nestali sa tih prostora. Teško je prihvatati kompromise koji su politički nužni a dati oproštaj za lične nesreće i stradanja. To breme nosimo svi zajedno.

Zato sa ovog mesta želim da vam poručim, da slavimo život i da ovaj dan bude vaš novi početak u sigurnoj i mirnoj budućnosti, za koju svi radimo.

Živeli!"