gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 08. jul 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Čestitka Nikolaosu Dendijasu povodom izbora na funkciju ministra inostranih poslova Grčke
+ larger fontnormal font- Smaller font
DPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić uputio je večeras čestitku novom ministru inostranih poslova Grčke Nikolaosu Dendijasu povodom izbora na tu funkciju.

„Poštovani gospodine ministre,

Primite moje iskrene čestitke na izboru za ministra inostranih poslova Grčke i želim Vam uspešan rad na ovoj veoma odgovornoj funkciji.

Koristim ovu priliku da Vam skrenem pažnju na činjenicu da je bilateralna saradnja naše dve prijateljske zemlje uvek bila intenzivna u većoj ili manjoj meri. U poslednje tri godine ta saradnja se ponovo našla u svojoj uzlaznoj fazi, razmenjene su brojne bilateralne posete, uspostavljeni novi multilateralni formati (kvadrilaterala sa Rumunijom i Bugarskom), učvršćena naša saradnja u regionalnom i evropskom kontekstu i uspostavljen je stalni format saradnje dve vlade u obliku Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Pred nama su novi izazovi kako bi se do sada učinjeni napori na razvijanju naše bilateralne saradnje proširili i rezultirali većom bliskošću srpskog i grčkog naroda, kao i razvojem ekonomske saradnje naše dve zemlje. Smatram da bi najbolji način bio potpisivanje Sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke, već tokom narednog zasedanja Visokog saveta za saradnju. Sa druge strane, mislim da postoji još prostora za uspostavljanje novih vidova multilateralnih foruma, na prvom mestu u trilateralnom formatu Srbija, Grčka i Kipar.

U cilju nastavka naše saradnje, a u smeru u kom sam prethodno govorio, predlažem da, što pre, čim Vam Vaše obaveze to dozvole, organizujemo naš susret, na kojem bi razmenili informacije o onome što je do sada učinjeno i dogovorili dalji nastavak saradnje.

Unapred se radujem našoj saradnji i novoj prilici da približimo naše dve bratske zemlje", navodi se u čestitki šefa srpske diplomatije.

Čestitku ministra Dačića možete preuzeti ovde.