gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 26. децембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић учествовао на Конференцији новинара и медија дијаспоре и Срба у региону
+ larger fontnormal font- Smaller font
Konferencija Srbi_u__regionu_dec_2019Уводно обраћање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на Деветој конференцији новинара и медија дијаспоре и Срба у региону:

„Поштовани учесници 9. конференције новинара и медија дијаспоре и Срба у региону,
Уважени организатори,
Даме и господо,

Велико ми је задовољство да вам се обратим и ове године. Искористио бих прилику да захвалим на срдачном позиву. Сама чињеница да данас присуствујемо деветој Медијској конференцији и да се овај вид догађаја успешно и у континуитету организује већ годинама уназад, сведочи да информисање дијаспоре и Срба у региону представља виталан сегмент сарадње матичне државе и дијаспоре, односно матичне државе и Срба у региону.
Наша је, не само морална, већ и уставна обавеза, али и свакодневни задатак, да унапређујемо однос матице са нашим држављанима и сународницима у иностранству. Темељи оваквих наших настојања огледају се у Декларацији Владе Републике Србије из 2006. године, којом су односи између матице и расејања проглашени односима од највећег државног и националног интереса. Такође, накнадно су усвојени Закон о дијаспори и Србима у региону, као и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Управо у овој Стратегији област информисања је третирана као значајан инструмент у укупним напорима за очување српског језика и идентитета.
 

Даме и господо,
 
Указао бих да информисање јесте двосмеран процес. Један смер је онај на релацији матица – расејање и он се, у складу са делокругом нашег рада, односи на информисање дијаспоре и српског народа у региону о политици Р. Србије. Битно је овде указати да се проток информација у овом смеру не зауставља међу нашима у иностранству, већ посредством наше дијаспоре глас Србије често одјекује и у страној јавности. То се до сада показало изузетно важним, нарочито онда када се радило о темама од значаја за заштиту наших националних интереса, попут заштите права српског народа на Косову и Метохији, као и нашег историјског и културног наслеђа.
 
Други смер, онај којим се информације преносе из иностранства ка матици, посебно је важан за нас који у матичној држави пратимо положај дијаспоре и Срба у региону, те својим радом настојимо да унапредимо и јачамо везе између нас. Управо данашња конференција треба да пружи допринос повезивању и будућој размени информација, са крајњим циљем да се о активностима дијаспоре и Срба у региону, превасходно на плану очувања културног и језичког идентитета у расејању, што више зна.
 
Уважени учесници конференције,
 
Постојећи и добро познати механизми сарадње и подршке дијаспори и припадницима српског народа у региону усмерени су превасходно ка очувању културног и језичког идентитета. Међу њима бих посебно истакао суфинансирање културних делатности Срба у иностранству и медија Срба из региона, које спроводи Министарство културе и информисања, као и пројектно суфинансирање које спроводи министарство на чијем сам ја челу, посредством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Такође, поменуо бих и значајну улогу коју у овим активностима има Министарство правде, тј. Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама и, најзад, велику улогу мреже допунских школа, коју организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, на основу споразума наша два министарства. У овом контексту, не бих изоставио ни програм стипендирања високошколаца припадника српског народа из региона под називом „Србија за Србе из региона", који бележи константан пораст заинтересованих полазника. Напори да се високошколци задрже или трајно повежу са Србијом као својом матицом, резултирали су новим и практичним приступом научној дијаспори.
 
Желим посебно да нагласим да је у протеклом периоду Влада Р. Србије посебну пажњу посветила управо научној дијаспори. Усвајање потпуно новог Програма сарадње српске науке са дијаспором Фонда за науку Р. Србије резултат је потребе прилагођавања и унапређивања постојећих механизама сарадње тзв. новом високообразованом исељеништву. Истовремено, кроз предани рад на изградњи регионалне стабилности и унапређивање економских услова, трудимо се да подстакнемо идеју повратка, тиме макар ублажавајући процес одлива високообразоване радне снаге из матице, посебно оне која је носилац савремених технолошких трендова и која, као таква, може имати круцијалну улогу за даљи развој наше државе и друштва.
 
Србији су потребни одважни и храбри људи, јер исувише смо мали да бисмо се лако одрицали квалитетних људских ресурса који су незамењиви и ненадокнадиви. У контекст укупних напора да ове просторе учинимо привлачнијим местом за живот сасвим логично се уклапа и иницијатива за оснивање тзв. Малог Шенгена, у којем би се, кроз обезбеђивање услова за успостављање слободног протока људи, робе, услуга и капитала, радило на повезивању и стварању одрживих решења за изазове из прошлости који нас оптерећују, али и за изазове које ће будућност тек ставити пред нас.

Уважени учесници Конференције,
 
На крају свог излагања истакао бих искрену наду да ће управо догађаји попут овог, којима се негује идеја заједништва и учвршћивања професионалних контаката између матице и расејања, допринети јачању заједништва унутар српског корпуса и свих наших грађана, ма где они живели.

Желим вам успешан рад и свако добро.
Живела Србија!"