gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 03. јануар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Мионици додељени кључеви за 16 станова у оквиру Регионалног стамбеног програма
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mionica jan_2020Обраћање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на церемонији свечане доделе кључева станова за избегле породице у Мионици у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Посебно ми је задовољство што у својству председника Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица имам прилику да на почетку 2020. године, док смо још увек у празничном расположењу, поделим са вама радост. Чињеница да додељујемо кључеве 16 станова за избегле са простора бивше Југославије додатно ће обогатити овај период славља и дочека Нове године, а посебно ме радује што ће неки од вас Божић и Српску Нову годину прославити у новим домовима.

Регионални стамбени програм је заиста један изузетан пројекат, а искористио бих прилику да се захвалим нашим партнерима који су дали значајан допринос у његовој реализацији: Европској унији, која је један од навећих донатора, Банци за развој Савета Европе, УНХЦР–у и ОЕБС–у. Овај пројекат је специфичан, јер без обзира на националну припадност, крајње равноправно помажемо свима који су остали без својих домова, где год да се налазе на простору бивше Југославије. У Републици Србији је до сада усељено више од 4 хиљаде стамбених јединица, а предвиђено је да то право оствари укупно 7 хиљада породица, што је значајно достигнуће.

Станови које данас усељавамо део су Потпројекта 5, чија вредност износи 52 милиона евра, од чега је 38 милиона обезбеђено из донације Регионалног стамбеног програма, а нешто више од 13 милиона евра је национална контрибуција. До сада смо у оквиру Потпројекта 5 доделили пакете грађевинског материјала избегличким породицама у Суботици, Инђији, Старој Пазови и у Бечеју. Купили смо 30 сеоских кућа у Сомбору, 21 сеоску кућу у Бачу и 5 у Књажевцу, а у Убу су усељене породице у 20 стамбених јединица. Посебно бих истакао да је 20. јуна 2019. године, када смо обележавали Светски дaн избеглица, 270 породица добило нове станове у Камендину, у Земун Пољу. Тиме наш посао није окончан, јер је у оквиру Потпројекта 5 планирано усељење у укупно 1.847 стамбених јединица, у 25 локалних самоуправа.

Желео бих да посебно истакнем да је Регионални стамбени програм резултат заједничког рада и ангажовања домаћих и европских капацитета и могао би да буде модел сарадње која даје конкретне, видљиве резултате за наше грађане, чему континуирано тежимо. Наша је обавеза да помажемо и будемо подршка свим припадницима нашег народа, а посебно онима који су се, не својом кривицом, нашли у веома тешким и трагичним животним околностима. Србија је у сваком тренутку на услузи својим грађанима и настојаћемо да реализујемо што више успешних пројеката попут Регионалног стамбеног програма.
Од срца вам желим срећан нови почетак у вашим домовима и изражавам наду да ћете у будуће у њима заједно са својим породицама стварати само лепе успомене.

Срећна вам Нова година! Живели!"