gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 03. јануар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Изјава првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића
+ larger fontnormal font- Smaller font
0301 daccich_izj1„Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић позван је у Министарство спољних послова Црне Горе да му се уручи протестна нота поводом покушаја паљења заставе Црне Горе у Београду. Имајући у виду целокупну ситуацију, и да је то покушај да се нађе алиби за кризу у Црној Гори, наш амбасадор није примио ноту Министарства спољних послова Црне Горе.

Данас је позван отправник послова Амбасаде Црне Горе на разговор у Министарство спољних послова Србије.

Апсолутно не прихватамо оптужбе које долазе кроз изјаве највиших државних функционера и кроз организовање разних петиција од стране оних који су потписивали петиције против српског народа, а у којима се одговорност за кризу у Црној Гори пребацује на званични Београд и Србију.

Ми још једном изражавамо своје противљење доношењу Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, јер је он уперен и усмерен против права и слобода српског народа, и Српске православне цркве у Црној Гори. Имамо легитимно право и обавезу да говоримо о Србима у Црној Гори, у интересу њихових права и слобода, јер их у Црној Гори има 29 одсто.

Закон о слободи вероисповести је у Црној Гори донет уз противљење српског народа и Српске православне цркве, и може да доведе до тога да буду угрожене српске светиње, односне светиње православног народа у Црној Гори.

Руководство у Србији, у жељи да се сачува мир и да се дијалогом решавају сви проблеми, од првог дана је дало такву изјаву и не разумемо овакве ставове и нападе на званични Београд. Чиме је то званични Београд узроковао кризу у Црној Гори? Јесмо ми донели тај закон? Jесмо ми говорили о правима Црногораца у Србији! Говоре да је угрожена независност Црне Горе, од кога је угрожена и ко је и кад споменуо то Црна Гора не треба да буде независна.

Није у интересу да стално заоштравамо и тражимо вештачке теме које нису актуелне. Ми не говоримо о независној Црној Гори, наш је интерес да имамо добре односе са Црном Гором и то је у интересу српског народа који живи у Црној Гори. Нисмо за даље заоштравање ситуације, напротив, већ да се дијалогом решавају таква питања.

Министарство спољних послова Србије је саопштило да ми осуђујемо покушај паљења заставе Црне Горе. Тај чин је контрапродуктиван и може да служи само интересима непријатеља српског народа, угледа и кредибилитета Србије која жели добре односе са Црном Гором, иако има разлика и различитих ставова да се они решавају дијалогом, у миру.

Председник Србије је рекао да када је реч о МУП, и оно је то званично и саопштило, да је предузело све мере за обезбеђење Амбасаде Црне Горе и да она ни у једном тренутку није била угрожена. Застава Црне Горе је гађана разним пиротехничким средствима и то је нешто што ми осуђујемо и позивамо све да се тако нешто више не понови.

Председник Александар Вучић је изразио жељу да Бадњи дан проведе са нашим народом у Црној Гори. То ће бити најављено Црној Гори, његова посета је верског карактера и није званична посета, нити радна. Биће усмерена на посету Србима који живе у Црној Гори у време Божића, она нема негативну конотацију у смислу заоштравања односа, та посета је у интересу мира.

Председник Вучић је разговарао више пута са председником Црне Горе Ђукановићем да се ситуација смири.

Доста је више са тим да Србија нарушава нечију независност. Маните се више тога, нико из Београда није дошао и направио проблем, он је настао у Подгорици доношењем Закона о слободи вероисповести. Ми не заоштравамо ситуацију, ми је смирујемо. Нас нападају што нисмо оштрији.

Сви међународни фактори указују на то да се проблеми требају решавати дијалогом, ми не желимо заоштравање односа.

Уосталом, ми смо најближи са Црном Гором и немојмо сад вештачки да правимо сукобе и да из тога извлачимо политичке поене. Мир у Црној Гори је најважнији али мора да буде резултат дијалога."