gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 03. јануар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Министарство спољних послова позван отправних послова Амбасаде Црне Горе
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo ministarstvaУ Министарство спољних послова Републике Србије данас је позван отправник послова Амбасаде Црне Горе у Србији због уручења ноте у којој се изражава најоштрији протест поводом навода црногорских званичника да је Република Србија одговорна за кризу у Црној Гори, као и да Србија својим поступцима и политиком угрожава независност Црне Горе.

Министарство спољних послова Србије одлучно одбацује неодговорне изјаве црногорских званичника којима се додатно угрожава стабилност региона, будући да овакве и сличне изјаве не доприносе миру, као ни развоју билатералних односа две државе, већ погодују онима који желе да наруше наше међусобне односе.

Министарство спољних послова истиче да Република Србија ниједним својим потезом није изазвала кризу у Црној Гори, већ је узрок кризе ступање на снагу Закона о слободи вероисповести. Министарство спољних послова оцењује да су његовом применом угрожена национална и верска права српског народа, који по последњем попису чини скоро 30% становништва у Црној Гори, те да се наведеним Законом легализује отимање имовине Српске православне цркве на територији Црне Горе.

Министарство спољних послова је истакло да се залаже да се сва отворена питања могу и требају решавати искључиво дијалогом.

Министарство спољних послова је и овом приликом најоштрије осудило покушај паљења заставе Црне Горе на Амбасади Црне Горе у Београду.

Отправник послова Амбасаде Црне Горе у Србији је, у складу са инструкцијом Министарства спољних послова Црне Горе, одбио да прими ноту Министарства спољних послова Републике Србије.