gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 10. фебруар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: „Захвалност Италији што константно и принципијелно подржава европски пут Србије“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Di Majo BeogradПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Београду са министром спољних послова и међународне сарадње Италије Луиђијем Ди Мајом који борави у званичној посети Србији.

На заједничкој конференцији за новинаре, министар Дачић је истакао да Србија и Италија имају дугу традицију добрих политичких односа, и у том смислу, навео да је прошле године прослављено 140 година од успостављања дипломатских односа, као и 10 година од успостављања стратешке сарадње.

"Имамо изванредне политичке односе, али не само политичке", казао је он и подсетио  да је Италија наш други спољнотрговински партнер.
"До сада су италијанске компаније уложиле више од три милијарде евра у Србији", казао је Дачић и навео да постоји 1.850 компанија које запошљавају око 26.000 људи.
"Нама је интерес да што више развијамо економску сарадњу како бисмо и привукли што већи број италијанских компанија, али и како би тражили заједничке интересе на свиом другим пољима", казао је шеф српске дипломатије.

Министар спољних послова Италије Луиђи Ди Мајо изјавио је да регион Западног Балкана природно припада Европи и да је циљ Италије да гарантује да процес проширења буде и остварен, док је шеф српске дипломатије Ивица Дачић истакао да је Србија захвална Италији на подршци коју нам пружа на европском путу.

"Ми смо веома захвални Италији што подржава европски пут Србије, константно и принципијелно, што се не односи само на Србију, већ на цео Западни Балкан", рекао је Дачић. Замолио је Италију, као пријатељску земљу, да утиче на то да Србија и друге земље у региону добију јасан одговор "жели ли се проширење ЕУ или не".

"Жели ли Европа Србију у ЕУ или не? То је битно, јер имате низ нерешених билатералних проблема у региону, који могу да наруше стабилност у Европи, а за чије би решавање од велике помоћи било да земље региона имају перспективу. Разлог за успорен европски пут Србије је увођење такси на Kосову и Метохији на робу из централне Србије што је самим тим довело до прекида дијалога Београда и Приштине."

Kако је подсетио, ЕУ је гарантовала Бриселски дијалог, а договор није спроведен - ЗСО није формирана, али је ЕУ 2013. године увела у преговоре Србији у поглавље 35 Kосово.
"То значи да нема напретка у европским интеграцијама, ако нема напрека у дијалогу", казао је Дачић и додао да напретка у дијалогу није било, па тако ни у евроинтеграцијама.
"Ми желимо да идемо европским путем, али морамо да заштитимо и наше националне интересе", казао је шеф српске дипломатије и захвалио Италији што подржава Србију на путу ка ЕУ.

Министар иностраних послова Италије Луиђи Ди Мајо казао је да регион Западног Балкана природно припада ЕУ. Kазао је да је циљ Италије да гарантује да процес проширења буде и остварен и додао да су у том смислу не само исказали спремност српској влади за помоћ у спровопђењу реформи, већ ће учинити и да постоји одлучна воља ЕУ да се гарантује тај процес проширења.

"Мислим да ЕУ јасно треба да зна којим путем жели да се развија. Важно је да држава чланица, као што је Италија, која је једна од земаља оснивача ЕУ, може да објасни бројним другим државама чланицама колико је важан регион Западног Балкана за Европу", казао је Ди Мајо.

Говорећи о билатералним односима Србије и Италије, Ди Мајо је казао да ће се још више радити на томе да се све више састају и боље координирају како би наставили са доборм сарадњом.

Kада је у питању Kосово и Метохија, Ди Мајо је казао да је изразио жељу у име италијанске владе да се пронађе решење које ће задовољити обе стране у дијалогу.
"ЕУ не треба да учини било шта на основу чега би људи који овде живе могли да се поколебају", казао је он.

Истакао је да је Италија поносна што је један од главних партнера Србији и што две земље могу заједно да гарантују стабилност у региону.

"То је зато што сматрам да је Србија кључна за стабилност региона", рекао је Ди Мајо.


Кључне речи: Италија Ивица Дачић