gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
Саопштења
Дачић: Влада данас о карантину и ПСР тесту за странце Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
четвртак, 13. август 2020.
thumbnail 20200813_093237Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је за ТВ Прву да ће Влада Републике Србије данас расправљати о увођењу обавезног карантина од 14 дана за странце и негативног ПСР теста за улазак у Србију, као и о листи држава, а да ће сутра то бити тема и на седници Kризног штаба.

Дачић истиче да одлука о томе још није донета, те наводи да за сада нема назнака да ће Грчка и Црна Гора отворити границе за српске држављане.
Одлука о карантину и ПСР тесту за улазак странаца у Републику Србију је, каже Дачић, мотивисана пре свега потребом да се земља заштити гледано из епидемиолошког угла.
"С друге стране потребно је да се анализара посебно епидемиолошка ситуација у другим земљама, као што то друге земље раде", рекао је Дачић за ТВ Прва.

Подсетио је да је Република Србија либерализовала улаз, али да се у међувремену десио нови талас корона вируса, те да су многе земље донеле ограничавајуће одлуке кад је реч о уласку странаца, укључујући и Европску унију у целини.
Готово у све земље не можете да уђете, наводи, без ПСР теста са негативним налазом, и који није старији од одређеног временског периода.

"Видеће се каква је ситуација појединачно у којим земљама и да ли има потребе за тим. Одлука још није донета, она ће вероватно данас и сутра бити разматрана на свим надлежним телима која се баве овим питањима", рекао је министар Дачић.

Упитан да ли има назнака да ће Грчка и Црна Гора отворити границе за спрске држављане, Дачић је навео да за сада нема наговештаја.
"Наравно кад је реч о неким земљама као што је Црна Гора њихов однос према нашим грађанима је искључиво политичке природе, а не епидемилошки, иако они говоре да је то тако. Kад погледате којим су све земљама либерализовали улаз у Црну Гору, онда можете из тога извести одређене политичке закључке", рекао је Дачић.

Навео је да је Хрватска донела меру која је за њих рационална, а то је да су учинили да ипак либерализују улазак због туриста, где је дозвољен улазак са негативним ПСР тестом и туристичким аранжманом унапред склопљеним.
"Kад је реч о Грчкој, за сада нема наговештаја да ће та одлука бити промењена. Европска унија је донела одређене препоруке, прво је ставила Србију на белу листу, онда су скинули Републику Србију са те листе после повећаног броја новозаражених. То су само препоруке, али државе чланице углавном поштују те препоруке", каже Дачић.

Министар је навео да је Европска унија тренутно на одмору, да њене институције не раде, тако да се не очекује неко брзо ажурирање листе, вероватно тек крајем месеца.
 
Дачић је рекао да има наговештаја да Приштина ради са земљама које су повукле признање да пониште те одлуке.
"Они користе ову ситуацију за остварење својих циљева. Уколико приметимо да не само да нема поштовања договора, него да се понашају поптуно супротно, ми ћемо наставити са нашом кампањом и сигурно ћемо бити много успешнији него што су они", поручио је Дачић.

Дачић је нагласио да је Београд јасно рекао да жели компромис и дијалог, али да не прихвата наметање унапред припремљених решења, те да Приштина не само да не жели компромис, него је њена политика заснована на лажима, јер најпре нешто прихвате, потпишу, а онда на крају не желе да спроводе, као што је то са Бриселским споразумом и Заједницом српских општина.
"Kао што су сада прихватили да ће имати неки мораторијум на учлањење у међународне организације, а онда је Хоти рекао да они то у ствари не примењују. Поставља се питање сврсисходности таквог једног дијалога у којем не знате никад да ли сте се нешто договорили или се нисте договорили", каже Дачић.

Подсетио је да је Београд прихватио оно што је тражио Ричард Гренел, а то је привремени мораторијум на повлачење призњања тзв. Kосова, али и навео да ће наставити кампању за повлачење признања тзв. Kосова уколико примети да Приштина не поштује договор.

Навео је да Приштина рачуна то да ће Србија бити толико слаба и рачунају да је слаба као некада и да ће онда морати да прихвати нешто под притиском и уценама, те да им и зато смета јака Србија.

Поручио је да је јака Србија предуслов да Србија ипак позитивно реши ово питање и да су зато толики притисци и удари на Србију.

"Имате истовремено у руским медијима наша опозиција говори о томе да ми водимо русофобичну политику, значи да радимо против Русије. С друге стране, у америчким медијима имате напад на Србију да ми увозимо кинеско наоружање, па нас Америка упозорава на то. Из ЕУ нас критикују због односа с Русијом и Kином, а онда имате да нас та иста опозиција критикује наводно због неког лошег односа према Русији, а све то са циљем да ће Србија као признати тзв. Kосово. То су глупости", рекао је Дачић.

Разговори Београда и Приштине су неизвесни у смислу свих околности под којима се они дешавају, каже први потпредседник Владе и и поручује да је јака Србија предуслов да, ипак, позитивно реши ово питање и да су зато и толики притисци и удари на Србију.

"Није да су разговори неизвесни, него су незивесни у смислу свих околности под којима се они дешавају", закључио је Дачић.
Опширније...
 
Дачић: Захвалност Израелу на конзистентној подршци у очувању територијалног интегритета Републике Србије Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
понедељак, 10. август 2020.
DПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је телефоном са министром иностраних послова Државе Израел Габи Ашкеназијем.
Опширније...
 
Помпео Дачићу: Сарадњу САД-а и Србије карактерише очување мира, стабилност и економски просперитет Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
четвртак, 06. август 2020.
Pompeo -_DacicПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је писмо од државног секретара Сједињених Америчких Држава Мајкла Помпеа.
Опширније...
 
Дачић примио амбасадорку Румуније у опроштајну посету Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
четвртак, 30. јул 2020.
Dacic amb_RumunijeПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас у опроштајну посету амбасадорку Румуније у Београду њ.е. Оану Кристину Попу.
Опширније...
 
Дачић и Харченко изразили задовољство због високог нивоа билатералне сарадње Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
среда, 29. јул 2020.
Dacic -_Harcenko_29Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас амбасадора Руске Федерације Александра Боцан – Харченка.
Опширније...
 
Дачић примио у опроштајну посету амбасадорку Државе Израел Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
уторак, 28. јул 2020.
28072020izПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас у опроштајну посету изванредног и опуномоћеног амбасадора Државе Израел у Републици Србији Алону Фишер – Кам.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>