gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 19.10.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА-САВЕТ ЕВРОПЕ

ДАЧИЋ: ОГРОМНЕ КОРИСТИ ОД ЧЛАНСТВА СРБИЈЕ У САВЕТУ ЕВОПЕ

СТРАЗБУР, 18. октобра 2018. (Бета) - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић 18. октобра је у говору на свечаности поводом обележавања 15 година од пријема Србије у Савет Европе истакао да је чланством у тој организацији у Србији значајно унапређен ниво заштите људских права, консолидоване демократија и владавина права и извршена темељна реформа институција, али и поновио да се Србија противи пријему "Косова" у ту организацију. "Евентуални захтев Приштине те врсте сматрамо неприхватљивим, јер је у пуној супротности са базичним правним принципима за чланство у међународним организацијама, Статутом СЕ и Резолуцијом Савета безбеднсоти УН 1244. Сматрамо да СЕ треба да настави са статусно-неутралним ангажовањем на КиМ", рекао је Дачић. Дачић је рекао и да је Србија испунила готово све обавезе и дужности преузете пријемом у СЕ, да је ушла у постмониторинг процедуру у Комитету министара због чега очекује да Парламентарна скупштина СЕ оконча редовну мониторинг процедуру на следећем заседању. Шеф српске дипломатије навео је и да је Србија чврсто опредељена за чланство у ЕУ, за мир и даљи развој регионалне стабилности, унапређење добросуседских односа и сарадње путем дијалога. "Решавање свих преосталих проблема и неспоразума у складу са међународним правом битан је елемент наше политике у регионалним односима и она већ сада даје значајне резултате – међусобни односи су унапређени што је директно допринело европској перспективи региона", рекао је. Дачић се заложио за превазилажење разлика и подела у Европи конструктивним дијалогом. "Нажалост, опасност од нових подела поново је актуелна и у таквим околностима уздрмани су и темељи Савета Европе као једног од најважнијих стубова европске институционалне архитектуре. Развој догађаја на тек завршеном октобарском заседању Парламентарне скупштине СЕ показао је дубок јаз и неповерење између два статутарна органа који би могао да угрози и сâм систем заштите људских права у складу са Европском конвенцијом", рекао је и нагласио да Србија подржава напоре генералног секретара да се актуелна институционална криза реши. Он је додао да дели "оптимизам генералног секретара СЕ да је могуће да се пронађе решење" и изразио наду да ће "Савет Европе из можда најдубље, институционалне кризе од оснивања изаћи јачи и ефикаснији".

ЈАГЛАНД: ЧЛАНСТВО СРБИЈЕ У СЕ ПРЕ 15 ГОДИНА ЗНАЧАЈНА ОДЛУКА

СТРАЗБУР, 18. октобра 2018. (Бета) - Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд истакао је 18. октобра у Стразбуру значај одлуке да Србија 2003. постане чланица СЕ, као корака који је допринео успостављању европских стандарда и помирењу у региону. "Данас Србија има амбициозне планове за институционалне промене и реформе", рекао је Јагланд поводом 15. годишњице пријема Србије у СЕ. Јагланд је додао да СЕ има за циљ да прати овај процес реформи и подсетио да је Венецијанска комисија СЕ дала мишљење о нацртима уставних амандмана везано за реорганизацију и јачање независности правосуђа. Одлука Србије да постане чланица СЕ значила је удаљавање од међународне изолације и корак ка европским вредностима и стандардима који су били и остали суштински важни за поновно успостављење безбедности и стабилности у региону Западног Балкана, рекао је Јагланд. У то време Србија је показивала спремност да се суочи са последицама сукоба у бившој Југославији из деведесетих, рекао је Јагланд. Како је навео, захваљујући подршци процесу помирења, Србија је добила бољу међународну репутацију. У оквиру СЕ, Србија има значајну улогу у регионалном процесу изградње поверења, рекао је Јагланд, додајући да Србија предузима иницијативу подршком људским правима, демократији и владавини права у Југоисточној Европи. Србија је имала користи од чланства у СЕ, а СЕ је имао користи од чланства Србије, оценио је Јагланд, додајући да је "у овим тешким временима за Европу, у нашем заједничком интересу да се тај позитиван однос развија". У Стразбуру је 18. октобра свечаном обележавању пријема Србије у СЕ присуствовао и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Србија је примљена у СЕ 3. априла 2003. као део тадашње државне заједнице Србије и Црне Горе која је постала 45. пуноправна чланица најстарије паневропске организације. Свечаном пријему у Стразбуру уз највише званичнике СЕ присуствовали су председник СЦГ Светозар Маровић, шеф дипломатије Горан Свилановић и председник скупштине Драгољуб Мићуновић.

БЕОГРАДСКИ БЕЗБЕДНОСНИ ФОРУМ

ВУЧИЋ: ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ НЕОПХОДНО СНАЖНИЈЕ ПРИСУСТВО ЕУ

БЕОГРАД, 18. октобра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 18. октобра да је на простору Западног Балкана неопходно снажније присуство Европске уније, како би се очували мир и стабилност у региону. Вучић је на Безбедносном форуму у Београду казао да је снажније присуство ЕУ неопходно посебно после неуспеха референдума у Македонији и избора у Босни и Херцеговини, како би ЕУ остала "она врста сна, оно светло демократије и слободе ка коме смо тежили". Вучић је рекао да ЕУ треба да понуди нешто велико и "опипљиво" земаљама Западног Балкана и оценио да је очигледно да се народу у Македонији није свидело оно што им је понуђено, а да на то у ЕУ нису рачунали. "Никада нисмо молили ЕУ за више пара, нисмо кукали за новац, захвални смо све за донације, кажем ово зато што нам је потребно да урадимо нешто велико на Западном Балкану, морамо да понудимо нешто велико за будућност Запданог Балкана, јер ако потценимо вољу људи и разочарење народа на које нисмо рачунали, палашим се да ће нас довести у ситацију да нећемо моћи да одржимо мир и стабилност", оценио је Вучић. Он је поручио да Србија остаје привржена идеји одржавања мира и безбености у региону. "Србија је предивидв и поуздан партнер у региону", казао је Вучић и додао да ће Србија наставити свој европски пут.

ВАН ДЕР БЕЛЕН: ЗЕМЉЕ КАНДИДАТИ ДА ПОЧНУ СА ПРОМЕНАМА И ПРЕ УЛАСКА У ЕВРОПСКУ УНИЈУ

БЕОГРАД, 18. октобра 2018. (Бета) - Председник Аустрије Александер ван дер Белен оценио је 18. октобра да се упркос проблемима унутар Европске уније и вишегодишњег замора од проширења од краја прошле године поново види ентузијазам у том смислу, али да је потребно да се и Србија и Западни Балкан укључе у промене које се догађају у Унији и пре него што постану чланови. На отварању Београдског безбедносног форума, ван дер Белен је рекао да је потребно више храбрости и визије да се оствари тежња Западног Балкана да постане део Европске уније, а да је то потребно и на страни земаља кандидата и на страни Уније. "Србија је кључни играч за стабилност и безбедност региона Западног Балкана, али и пута тог региона ка ЕУ. Очигледно је, међутим, да и пре прикључивања ЕУ неке темељне ствари треба да се укорене у друштву. Билатерални проблеми, гранични проблеми, унутрашњи проблеми и препреке за трговину - све то треба да се уради и реши и пре уласка. Земље које улазе у Унију морају још много тога да ураде, али се надам да ће Унија и даље остати присутна овде као визија", рекао је он. Аустријски председник је додао да је потребно много храбрости да би се предложило конкретно решење уместо замрзнутог конфликта и похвалио српског председника Александра Вучића због тога што је имао храбрости за тако нешто. "Вучић је учинио многе важне кораке у правом смеру, радећи на политичкој и привредној сарадњи са многима. Србија има важну улогу у томе, али и сви ми који смо из Европске уније треба да наставимо да радимо на томе", рекао је он. Он је навео да је регион Западног Балкана приоритет председавања Аустрије ЕУ јер је застарела идеја да националне државе могу да прођу боље саме него у друштву својих суседа. Ван дер Белен је додао да ће увек веровати да су снага и моћ Уније много већи него било које појединачне земље и да ће Европа бити снажна само док је јединствена.

СРБИЈА

ВЛАДА СРБИЈЕ: ИСПУЊЕНА СВА МЕРИЛА ЗА ОТВАРАЊЕ ПРЕГОВАРАЧКОГ ПОГЛАВЉА 11

БЕОГРАД, 18. октобра 2018. (Бета) - Влада Србије усвојила је на седници одржаној 18. октобра Закључак о усвајању Акционог плана за преузимање, усвајање и спровођење правних тековина ЕУ у области пољопривреде и руралног развоја у оквиру приступних преговора са ЕУ, чиме су, како се наводи, испуњена сва мерила за отварање преговора у Поглављу 11 које се односи на те области. Како је саопштено из Владе Србије, усвајање тог документа наведено је као једно од два мерила за отварање преговора у области Поглавља 11, уз подношење захтева за поверавање реализације буџета за IPARD II које се сматра испуњеним. "Акциони план за Поглавље 11 садржи план и динамику усклађивања националног законодавства у области пољопривреде и руралног развоја са правном регулативом Заједничке пољопривредне политике ЕУ у претприступном периоду", стоји у саопштењу. Додаје се да ће Акциони план за Поглавље 11 званичним путем бити достављен Европској комисији, као одговор на прво мерило за отварање преговора у Поглављу 11.

СТЕФАНОВИЋ И АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ: ОДЛИЧНА ПОЛИЦИЈСКА САРАДЊА У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА

БЕОГРАД, 18. октобра 2018. (Бета) - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадор Француске Фредерик Мондолони оценили су 18. октобра да је сарадња српске и француске полиције у области борбе против организованог криминала на одличном нивоу, посебно у борби против трговине наркотицима и оружјем, кријумчарења људи и сузбијању ирегуларних миграција. Како је саопштило МУП, Стефановић и Мондолони су разговарали и о могућностима унапређења даље сарадње полиција двеју земаља спровођењем нових пројеката. Додаје се да је Стефановић пренео амбасадору ставове и аргументе Србије против захтева "такозваног Косова" за пријем у чланство Интерпола.

ЂУРИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ ЕВРОПСКОГ САВЕТА ЗА МЕЂУНАРОДНЕ ОДНОСЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

БЕОГРАД, 18. октобра 2018. (Бета) - Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић разговарао је 18. октобра са члановима делегације Европског савета за међународне односе о ситуацији на Западном Балкану и могућностима за како је рекао, превазилажење наслеђа конфликтне прошлости. Како је саопштено из Канцеларије, Ђурић је чланове делегације коју је предводио бивши представник ЕУ у бриселском дијалогу Роберт Купер, упознао са разлозима инсистирања Београда на компромисном решењу за питање Косова и Метохије наводећи да само такво решење може бити гаранција трајног мира и стабилности у региону. "Иницијатива Београда је не само мировни подухват, већ и тест зрелости за политичке елите које учествују у овом процесу. Само компромис, колико год он специфичан био, може донети просперитетну и сигурну будућност народима региона, а сва остала решења заснована на једностраним актима могу само да индукују нова непријатељства и будуће сукобе", рекао је Ђурић. Он је информисао чланове делегације Европског савета за међународне односе о положају Срба на Косову и Метохији, као и о серији недавних напада на њих и њихову имовину, наводећи да је реч о "опасним демонстрацијама силе Приштине, којима се подривају напори за мирно решење замрзнутог конфликта".

ЕКОНОМИЈА

ВУЧИЋ: ЦИЉ ЈЕ ДА У ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИМО 30.000 ИЛИ 40.000 УЧЕНИКА

БЕОГРАД, 18. октобра 2018. (Бета) - Преседник Србије Александар Вучић изјавио је 18. октобра да је око 4.500 ученика укључено у систем дуалног образовања, а да је циљ да тај број буде повећан на 30.000 или 40.000 ђака. Вучић је са председником Аустрије Александером ван дер Беленом присуствовао потписивању уговора представника седам аустријских логистичко-шпедитерских компанија које послују у Србији са Саобраћајно техничком школом у Земуну.
На основу тог уговора који је потписан у царинској испостави - Терминал Београд 30 ученика образоваће се за техничаре и шедитере у компанијама Gebruder Weiss, Cargo partners, Lagermax, Schenker, Kuhne und Nagel, Quehenberger и DM. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да су уговори о дуалном образовању "круна и темељ чврсте сарадње између школа и компанија". "Пуно је урађено по питању дуалног образовања, како би омогућили младима да стичу своје вештине тамо где је то потребно, где ће им бити пренети најсавременија техничка достигнућа и вештине", казао је Чадеж. Потпредседник Привредне коморе Аустрије Рихард Шенц оценио је да у Србији и даље недостаје квалификована радна снага. Он је додао да Аустрија има добро искуство у дуалном образовању. "Добри економски односи две земље су подстакли предузећа из Аустрије да отворе своје пословне јединице у Србији и ту желе дугорочно да остану", рекао је Шенц и додао да је веома добро то што је Србија започела реформу свог образовног система што је основа за даљи развој. Представник компаније Gebrüder Weiss Драган Симовић, рекао је да та компанија у дуалном систему у Аустрији учествује већ 80 година и да је до сада прошло више од 5.000 ђака. "Имамо тренутно 233 ученика који се усавршавају на 30 локација широм света", казао је Симовић. Подршка Аустрије развоју дуалног стручног образовања у Србији реализује се у оквиру пројекта "ДуалВЕТ" који спроводе Привредна комора Србије и Привредна комора Аустрије уз финансијску подршку Аустријске развојне агенције од октобра 2017. године. Тај пројекат је вредан 1.800.000 евра, а произишао је из Меморандума о сарадњи који је у фебруару 2016. године потписан између Привредне коморе Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја с једне стране и Савезног министарства за Европу, интеграцију и спољне послове Аустрије и Привредне коморе Аустрије, с друге стране.

МИХАЈЛОВИЋ СА ПРЕДСЕДНИКОМ КИНЕСКЕ КОМПАНИЈЕ CRBC О НОВИМ ПРОЈЕКТИМА

БЕОГРАД, 18. октобра 2018. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић разговарала је 18. октобра са председником Управног одбора кинеске компаније CRBC Лу Шаном о новим заједничким пројектима, укључујући изградњу ауто-пута Прељина-Пожега и Фрушкогорског коридора, и реконструкцију пруге Београд-Ниш. Михајловић је рекла да је компанија CRBC један од најважнијих партнера, и да је учествовала у изградњи моста Земун-Борча и модернизацији пруге Београд-Будимпешта која је у току. "Градимо заједно деоницу Коридора 11 од Сурчина до Обреновца. Очекује нас и почетак радова на изградњи деонице ауто-пута од Прељине до Пожеге, као и Фрушкогорског коридора, односно брзе саобраћајнице Нови Сад-Рума", казала је Михајловић. Она је на састанку којем је присуствовао и амбасадор Кине Ли Манчанг, рекла да је за Владу Србије веома важно да се што пре закључи уговор о финансирању за деоницу Прељина-Пожега, на којој је почетак радова планиран у марту 2019. године. Лу Шан је казао да је кинески министар транспорта Ли Сјаопенг, који је боравио у Београду у оквиру Трећег самита министара транспорта Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, обишао градилиште моста преко Саве на деоници Сурчин-Обреновац и похвалио добру сарадњу кинеских извођача са српском страном. Зорана Михајловић и Лу Шан потписали су Анекс Меморандума о разумевању о сарадњи на пројекту изградње Фрушкогорског коридора.

"ГАСПРОМ ЕНЕРГОХОЛДИНГ" ЗАИНТЕРЕСОВАН ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ У ЕНЕРГЕТСКЕ ПРОЈЕКТЕ У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 18. октобра 2018. (Бета) - Министар рударства и енергетике Александар Антић разговарао је 18. октобра са представницима руске компаније "Гаспром Енергохолдинг" која је заинтересована за инвестирање у енергетске пројекте у Србији, саопштено је после састанка у Београду. "Газпром Енергохолдинг" је кћерка фирма "Гаспрома" која се бави електро-енергетиком и водећа је компанија у том сектору у Русији. Генерални директор "Газпром Енергохолдинга" Денис Федоров рекао је да је та компанија спремна за даље пројекте и у области обновљивих извора енергије и да би ширење на европско тржиште хтела да започне управо из Србије. Он је истакао да су позитивна искуства "Гаспромњефта", компаније која има већински удео у Нафтној индустрији Србије, али и да је успешан заједнички пројекат "Гаспром Енергохолдинга" са НИС-ом у Термоелектрани-топлани у Панчеву. План је, како је наведено у саопштењу Министарства рударства и енергетике, да годишња производња електричне енергије у ТЕ-ТО Панчево износи 1.400 гигават-часова, што је довољно за снабдевање 230.000 просечних домаћинстава. "Водеће руске енергетске компаније у Србији присутне су кроз сарадњу Газпрома и Србијагаса, као и кроз већинско власништво Газпромњефта у НИС-у, али желимо да ту сарадњу проширимо и на друге аспекте производње енергије, а у сарадњи са руским партнерима", рекао је Антић. Он је нагласио да ће "Гаспром Енергохолдинг" за реализиацију пројеката који су од интереса за обе стране имати пуну подршку Владе Србије и Министарства рударства и енергетике. Састанку су присуствовали генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, као и представници ЕПС-а и Министарства рударства и енергетике.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< октобар 2018 >
по ут ср че пе су не
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31