gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 17.08.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ: НЕЋУ ДА ГОВОРИМ О КОНКРЕТНИМ РЕШЕЊИМА ЗА КИМ ЈЕР ИХ НЕМА ЈОШ УВЕК

БЕОГРАД, 16. августа 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 16. августа да неће да говори о конкретним решењима за Косово и Метохију, јер их још увек нема, али је додао да Србија има три основна циља - очување мира, заштиту државних интереса и територије и заштиту права српског народа. Вучић је за Радио-телевизију Србије казао да српска држава има први основни циљ, а то је да се "сачува мир и стабилност, јер то значи будућност за српску децу". "Боље да чувамо мир него да правимо грешке", рекао је Вучић и додао да је други најтежи циљ да се заштити државни интереси. Као трећи циљ он је казао да је то заштита права српског народа на Косову и Метохији и њихова безбедност. Вучић је током свог гостовања најавио и да ће посетити Косово и Метохију 9. септембра ове године "ако све буде у реду". Он је додао да је дефиниција државе територија, становништво и војска и полиција и упитао шта од тога Србија има на територији Косова и Метохије. "Само у појединим деловима Косова и Метохије имамо становништво на својој страни и ништа више. Ми имамо дефинисану територију од стране западних сила", казао је председник Србије. Он је казао да ће са свим предлозима изаћи пред грађане и рећи шта су успели да ураде, уколико дође до споразума, у шта је изразио сумњу. Упитан о изјави канцеларке Немачке Ангеле Меркел о томе да нема разграничења, Вучић је казао да њу доживљава као искреног пријатеља Србије. Коментаришући став САД по питању иницијативе за разграничење, он је казао да су САД и Немачка већ разграничили Србију. "Они су нас већ разграничили и када кажу да су против, то значи да су против граница које су на нашу штету", казао је Вучић. Коментаришући изјаву Хашима Тачија да "неће дозволити никоме да спречи договор са Србијом" и да "му није лако да се суочи са непријатељима Косова", Вучић је рекао да разговор са представницима Приштине и међународне заједнице "није једноставан" и да је обавеза институција Србије да наставе са преговорима. Закључујући своје гостовање, Вучић је позвао шире друштво "да спусти лопту" и покаже толеранцију због тога што ће, по његовим речима, "ако икада и будемо у позицији да одлучујемо", одлучитавати народ демократским путем.

СКОТ И ВУЧИЋ РАЗГОВАРАЛИ О ДИЈАЛОГУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

БЕОГРАД, 16. августа 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је 16. августа са амбасадором САД Кајлом Скотом о стању дијалога Београда и Приштине и идејама за постизање решења за питање Косова и Метохије, саопштио је кабинет председника. Вучић је рекао да постоји потреба за постизањем истинског компромиса, који би гарантовао трајну стабилност и омогућио економски напредак. Двојица саговорника су се сагласила да је дијалог начин за побољшање околности на Косову и Метохији, уколико му се приступи одговорно и уз избегавање конфронтација, наводи се у саопштењу. Скот је позвао Београд и Приштину да покажу храброст, флексибилност и креативност у постизању решења, које би допринело регионалној стабилности. Вучић и Скот су разговарали и о америчкој подршци европском путу Србије, која се огледа и у новчаној помоћи за реформске процесе, попут недавног повећања помоћи у области владавине права у износу од три милиона долара.

ВУЧИЋ И ОРИЦИО РАЗГОВАРАЛИ О МЕДИЈСКОЈ СТРАТЕГИЈИ

БЕОГРАД, 16. августа 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић захвалио је 16. августа шефу Мисије ОЕБС у Србији Андреу Орицију због доприноса те организације реформским процесима у Србији, активностима које су усмерене на владавину права и људска права, реформу полиције, демократизацију друштва, а посебно на област медија. Председник Вучић и амбасадор Орицио су на састанку сагледали напредак у изради медијске стратегије, која, користећи најбоље примере европских искустава, треба да допринесе унапређењу медијске атмосфере у Србији, наводи се у саопштењу кабинета председника. Орицио је похвалио улогу председника Вучића у подстицању рада на изради медијске стратегије и рекао да је задовољан конструктивним приступом радне групе, јер се на сваком састанку оствари одређени напредак, наводи се у саопштењу. Двојица саговорника размотрили су питање реформе у области правосуђа са циљем јачања независности судства и унапређења ефикасности правосудних органа. Орицио је додао да ће Мисија ОЕБС наставити да, пружањем савета у изради и примени закона, дели своје знање и искуство и тако подржи и помогне амбициозне реформе у Србији.

НАЧЕЛНИЦИ ГЕНЕРАЛШТАБОВА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ О СИТУАЦИЈИ У РЕГИОНУ

БЕОГРАД, 16. августа 2018. (Бета) - Начелници Генералштаба Војске Србије и Штаба одбране Мађарске армије, Љубиша Диковић и Ференц Кором, разговарали су 16. августа у Хајдукову о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону. Како је саопштило Министарство одбране, они су разговарали и о могућностима за унапређења сарадње двеју војски, а посебно су се осврнули на досадашње заједничко учешће у мултинационалној операцији Уједињених нација на Кипру. Двојица генерала су се сагласила да је сарадња коју две војске имају интензивна и садржајна, посебно у области заједничког ангажовања у мултинационалној операцији, реализације заједничких обука и вежби. Додају да је на састанку истакнуто да заједничке вежбе "Суседи" и "Гвоздени мачак", које се, већ традиционално, од 2011. године реализују наизменично у Србији и Мађарској, дају посебан квалитет сарадњи двеју војски и доприносе подизању нивоа оперативних способности и интероперабилности.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< август 2018 >
по ут ср че пе су не
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31