gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 20.04.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ: РАЗГОВАРАЛИ СМО О ИЗВЕШТАЈУ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ, РЕГИОНУ И КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

БЕОГРАД, 19. априла 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 19. априла да је са високом представницом ЕУ Федериком Могерини разговарао о извештају Европске комисије и да ће Србија радити на напретку у области владавини праве, јер ће то додатно осигурати правну сигурност и могућност за привлачење инвеститора. Он је на конференцији за новинаре у Београду казао да је са Могерини разговарао и о питањима у којима је према мишљењу ЕК Србија остварила мањи напредак или није остварила напредак, и да се нису сагласили по свим питањима. Вучић је рекао да је међу темама била ситуација у региону и питање Косова и Метохије, због којег је навео да је "веома забринут". "Уверен сам и надам се да, уз подршку госпође Могерини и других, све опасности и препреке на нашем путу можемо и морамо да избегнемо", рекао је Вучић. Он је казао да је у извештају најзадовољнији због напора Србије у економској сфери и успеха који је у томе постигла. Вучић је додао да 68 одсто спољнотрговинске размене Србије чини размена са земљама Европске уније.

ВУЧИЋ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ НАТО-А

БЕОГРАД, 19. априла 2018. (Бета) - Војна неутралност Србије није препрека за развој сарадње са НАТО-ом, већ је у интересу јачања регионалне стабилности, рекао је председник Александар Вучић на састанку са председником Парламентарне скупштине НАТО-а Паолом Алијем. Вучић је, како је саопштено из његовог кабинета, издвојио значај сарадње са
КФОР-ом за безбедност Срба на Косову и Метохији. Двојица саговорника су констатовали да је између Србије и НАТО-а интензивиран дијалог на највишем нивоу. Паоло Али је нагласио да НАТО поштује позицију Србије да буде војно неутрална и сарадњу дефинише према својим потребама и подржао напоре које Србија улаже у очување стабилности у региону Западног Балкана. Председник Вучић и Али су се сагласили да учешће делегације Скупштине Србије на годишњим заседањима Парламентарне скупштине НАТО-а, у својству придруженог члана, доприноси међусобном разумевању, наводи се у саопштењу.

БРНАБИЋ СА МОГЕРИНИ: СРБИЈИ ПРЕДСТОЈИ МНОГО РАДА У ОБЛАСТИ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА И СЛОБОДЕ МЕДИЈА

БЕОГРАД, 19. априла 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је 19. априла на састанку са високом представницом Европске уније Федериком Могерини да и поред углавном позитивних оцена Европске комисије, Србији предстоји много напора и рада у области владавине права и слободе медија. У саопштењу Владе Србије наводи се да је Брнабић поздравила то што је ЕК препознала напоре Србије на спровођењу политичких и економских реформи и посвећености регионалној сарадњи. Брнабић је навела да ће Србија приступити даљим реформама у складу са оценама и препорукама представљеним у извештају ЕК. Могерини и Брнабић навеле су да су очување мира и стабилности у региону од пресудног значаја и истакле важност наставка дијалога Београда и Приштине. Могерини је рекла да је за Србију и регион важно то што Бугарска председава Савету ЕУ, јер та чланица "разуме актуелну ситуацију и прилике у региону Западног Балкана" и додала да је посвећеност политичкој и економској сарадњи земаља региона кључна за бржи напредак у процесу приступања ЕУ. Она је рекла да је неопходно подићи свест грађана Србије и региона о значају прикључења ЕУ, "којим ће се обезбедити мир и стабилност региона и подићи животни стандард свих грађана на овим просторима".

БРНАБИЋ: ДАЉИ РАЗВОЈ САРАДЊЕ СА НАТО-ОМ БЕЗ АСПИРАЦИЈА КА ЧЛАНСТВУ

БЕОГРАД, 19. априла 2018. (Бета) - Србија је посвећена даљем развоју сарадње са НАТО-ом иако је војно неутрална и нема аспирације ка чланству у овом савезу, истакла је премијерка Ана Брнабић на састанку са председником Парламентарне скупштине НАТО-а Паолом Алијем. Она је истакла да се Србија показала као одговоран партнер, спремна да сарађује са НАТО-ом и другим међународним актерима, пре свега учешћем у програму "Партнерство за мир", наводи се у саопштењу из њеног кабинета. Ана Брнабић је истакла да је присуство КФОР-а на Косову и Метохији од велике важности за Србију, нарочито након недавног инцидента када су специјалне јединице "косовске" полиције ухапсиле директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића. Паоло Али је нагласио да Србију и НАТО повезује заједнички интерес за очување мира и стабилности у региону. Представници делегације пренели су председници Владе да разумеју колико је питање Косова и Метохије осетљиво за Србију и истакли да је важно наставити са проналажењем трајног и одрживог решења. Ана Брнабић је оценила да је однос српске јавности према НАТО-у и даље оптерећен тешким наслеђем из прошлости, упркос бројним областима сарадње, коју треба даље развијати у областима борбе против тероризма, трговине људима, организованог и сајбер криминала. Договорен је наставак заједничких активности у циљу повећања степена безбедности и размене знања и искуства, наводи се у саопштењу.

МИНИСТРИ ПРАВДЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ: ОДЛИЧНА БИЛАТЕРАЛНА САРАДЊА У ПРАВОСУЂУ И ДРУГИМ ОБЛАСТИМА

БЕОГРАД, 19. априла 2018. (Бета) - Министри правде Црне Горе и Србије, Зоран Пажин и Нела Кубуровић оценили су 19. априла у Подгорици да је билатерална сарадња у правосуђу, али и другим областима, одлична, а да је Меморандум о сарадњи два министарства основа за даље унапређење односа, посебно када је реч о евроинтеграцијама две државе. Они су оценили и да су министарства правде две земље од виталног значаја за грађане Србије и Црне Горе, те да би заједнички пројекти, које би подржала Европска унија, додатно убрзали даљи развој и унапређење владавине права. Пажин и Кубуровић су договорили да Министарство правде Србије пружи подршку напорима Црне Горе у јачању система извршења кривичних санкција и уступи "Source Code" софтвер SAPA, који ће Министарству правде ЦГ омогућити адекватну евиденцију и управљање у затворском систему. Оцењено је да не постоје отворена питања у оквиру правосудне сарадње, као и да случај Маровић није у надлежности два министарства, све док се не испуне услови за иницирање захтева за изручење, саопштило је Министарство правде Србије. Додаје се да је током посете Црној Гори, министарка правде Србије разговарала са председницом Врховног суда те земље Весном Меденицом о унапређењу судског система у оквиру процеса евроинтеграција. Саговорнице су оцениле да је потребно унапредити непосредну сарадњу судова две државе што би, како су навеле, допринело бржој и квалитетнијој размени информација приликом пружања међународне правне помоћи. Кубуровић и Меденица су се усагласиле да судије морају бити независне и непристрасне у свом судијском уверењу и доношењу одлука, али да независност никако не сме да буде препрека одговорности.

СТЕФАНОВИЋ С АМБАСАДОРОМ УЈЕДИЊЕНИХ АРАПСКИХ ЕМИРАТА О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 19. априла 2018. (Бета) - Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је 19. априла у Београду са новоименованим амбасадором Уједињених Арапских Емирата Мубараком Саидом ал-Дахеријем о унапређењу сарадње двеју земаља, саопштило је Министарство. Саговорници су констатовали да су потписани меморандуми о разумевању у домену безбедности били добра основа за ближу сарадњу две полиције у борби против свих видова криминала, наводи се у саопштењу. Стефановић и ал-Дахери размотрили су и могућност организовања заједничких обука и тренинга припадника полиција Србије и Уједињених Арапских Емирата.

ЂОРЂЕВИЋ СА НОВОПОСТАВЉЕНИМ АМБАСАДОРОМ ЕГИПТА АМРОМ АЛГУВЕЈЛИЈЕМ

БЕОГРАД, 19. априла 2018. (Бета) - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је 19. априла са новопостављеним амбасадором Египта у Србији Амром Алгувејлијем о унапређењу сарадње. Како је саопштено, Ђорђевић је пожелео амбасадору добродошлицу и изразио наду да ће током његовог мандата Србија и Египат унапредити сарадњу у многим областима, а посебно у онима које се тичу надлежности Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. "Отворени смо за египатске држављане који желе да раде у Србији и гарантујемо да ће сва њихова права бити потпуно заштићена", рекао је Ђорђевић. Амр Алгувејли је истакао да ће за време дипломатске мисије у Србији дати пун допринос да сарадњу две земље у многим областима унапреди. Осврнуо се на традиционално добре и пријатељске односе Србије и Египта и додао да ће настојати да током ове године на најлепши начин обележи 110 година од успостављања дипломатских односа.

МОГЕРИНИ: ИНСИСТИРАЋУ ДА СЕ ОБАВЕЗЕ ИЗ БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА ИСПУНЕ У ПОТПУНОСТИ

БЕОГРАД, 19. априла 2018. (Бета) - Висока представница ЕУ Федерика Могерини изјавила је 19. априла да ће увек инсистирати на томе да Београд и Приштина у потпуности испуне договоре из Брисела. "Ја увек инсистирам да је потребно у потпуности спровести договорено. Изнова сам понављала да морамо да поченемо да радимо када је реч о формирању Заједнице српских општина. И други елементи споразума морају да се спроведу, који још нису реализовани", рекла је Могерини у Београду. Могерини је после састанка са председником Србије Александром Вучићем на конференцији за новинаре поздравила почетак израде Статута ЗСО који, како је рекла, касни извесно време", и међу неиспуњеним обавезама навела спровођење споразума о енергетици. "Нећу само пратити, него ћу додатно радити како бисмо обезбедили друге кораке", рекла је Могерини. Вучић је рекао да је сигуран да Албанци неће испунити своје обавезе из Бриселског споразума и да није сагласан са Могерини да има још ствари које треба испунити из споразума.

ФАБРИЦИ ПРЕДАО ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ МАЈИ ГОЈКОВИЋ

БЕОГРАД, 19. априла 2018. (Бета) - Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици уручио је 19. априла извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу приступања ЕУ председници Скупштине Србије Маји Гојковић. У саопштењу из кабинета Маје Гојковић наводи се да су она и Фабрици у разговору посебну пажњу посветили деловима извештаја који се односи на Парламент. Фабрици је представио основне смернице за даље реформске процесе и унапређење рада на даљем путу ка ЕУ, истичући да је улога Парламента кључна, пре свега у надзорној функцији, пише у саопштењу.

ФАБРИЦИ: СРБИЈА МОЖЕ У ЕУ 2025. АКО СПРОВЕДЕ НЕОПХОДНЕ РЕФОРМЕ

БЕОГРАД, 19. априла 2018. (Бета) - Улазак Србије у ЕУ је могућ 2025. године ако се спроведу неопходне реформе, рекао је 19. априла шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици. Он је у Привредној комори Србије, где је привредницима представио извештај Европске комисије о напредовању Србије у реформама од краја 2016. до почетка 2018. године у процесу придруживања ЕУ, рекао да рок није одређен. "Под условом да Србија спроведе неопходне реформе, а реформе су потребне и за ЕУ у области евро зоне, банкарске уније и низ других питања, 2025. година је потенцијални датум за улазак Србије у ЕУ", рекао је Фабрици одговарајући на питање присутних. Он је рекао да је период до 2025. године и дуг и кратак и да је, од тренутка када се усагласе сва питања потребно две године за ратификацију. "Перспектива постоји, али порука извештаја Европске комисије је да има много ствари које Србија треба хитно да реши, почев од промене Устава", рекао је Фабрици. Он је рекао да је у извештају констатовано да је Србија постигла известан напредак у реформама, али да има још "много да се ради". Додао је да је порука извештаја да "Србија спроводи препоруке ЕУ у свом интересу, а не зато што то Брисел тражи". "Привредни раст Србије од око два одсто није довољан да се премости јаз у односу на развијеније земље", рекао је Фабрици. Оценио је да су остварени много бољи фискални резултати јер је "у буџету суфицит и расту инвестиције", што је доказ да се побољшава пословни амбијент. Србија је, према његовим речима, напредовала видљивије у економској него политичкој сфери. "Постоји још питања која се тичу економије која треба решити да би Србија, када се прикључи ЕУ, издржала притисак тржишта од 500 милиона потрошача", рекао је Фабрици. Он је истакао да је постигнут известан напредак у ефикасности правосудног система, али не и у његовој независности од политичког утицаја. Додао је да је препорука да се спроведу промене Устава и да се у области правосуђа ради брже и темељније на спорним питањима. Фабрици је рекао да су у области борбе против корупције и криминала "усвојени неки закони", али да је то само први корак и да не постоји евиденција истрага, оптужница и пресуда. У области слободе изражавања и медија, како је рекао није направљен напредак и истакао да простор за изражавање мора да буде "јасан и транспарентан" и да мора да постоји одговорност. Фабрици је указао да реформе треба наставити у јавној управи, пореском систему, јавним предузећима, сфери јавних набавки, заштити конкуренције и борби против сиве економије. Шефица сектора за европске интеграције у Делегацији ЕУ у Србији Радица Нусдорфер истакла је да Србија крши Споразум о стабилизацији и придруживању када је реч о куповини пољопривредног земљишта. "ССП се не поштује ни када је реч о зајмовима између резидентних и нерезидентних предузећа", рекла је Нусдорфер и навела пример "Агрокора" када је Влада Србије покушала да заштити фирме те компаније које су регистроване у Србији. Она је навела и да се не поштује равноправност код јавних набавки и да расте број жалби страних фирми. "Прошле године само је један одсто страних фирми учествовало у јавним набавкама, а годину дана раније пет одсто", рекла је Нусдорфер и додала да се бирају понуде са најнижим ценама уместо по квалитету. Она је рекла да санитарне контроле треба унапредити и да их треба радити по критеријуму ризика како би се убрзао транспорт. Добар напредак је, према њеним речима, остварен у области транспорта, али је истакла да безбедност саобраћаја мора да се побољша јер доста људи гине. Нусдорфер је навела да је пореска реформа успорена и да важе различите акцизе за домаће и увозне ракије. Додала је да није усвојен закон о генетски модификованим организмима што је предуслов за улазак Србије у Светску трговинску организацију и ЕУ, као и да постоје рестрикције у издавању дозвола за увоз и извоз неопасног отпада.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< април 2018 >
по ут ср че пе су не
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30