gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 18.08.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: БЕЗ САГЛАСНОСТИ ВЕЛИКИХ ЗЕМАЉА ДА СЕ КОСОВО СКИНЕ СА ДНЕВНОГ РЕДА

БЕОГРАД, 17. август 2017. (Бета) - Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да не постоји сагласност великих земаља, пре свега Русије и Кине, да се тема Косова скине с дневног реда Уједињених нација (УН) и да се укине мисија УН на Косову и Метохији, односно да се укине Резолуција 1244. "За Србију је веома важно да се тема Косова и Метохије задржи у фокусу Уједињених нација, односно Савета безбедности", навео је Дачић у писаној изјави о седници Савета безбедности УН и након састанка са генералним секретарем УН Антониом Гутерешем. Он је истакао да је на јучерашњој седници Савета безбедности и неколико великих сила, а не само Приштина, тражило да се тема Косова скине са дневног реда да се прореде састанци, да не буду на свака три месеца него на шест месеци, али и да су неке велике силе први пут изнеле захтев да се укине мисија УНМИК-а на Косову и Метохији. "За нас је важно да се међународна заједница држи у фокусу са свим проблемима који постоје на Косову и Метохији и зато је ова седница, иако је била веома бурна, за нас била веома значајна јер смо, по ко зна који пут, поновили да Приштина не испуњава оно што је њен задатак на основу Резолуције 1244 и на основу Бриселског дијалога, као и да Приштина не имплементира Бриселски дијалог", навео је Дачић. Он је казао да је изнео податке о томе да су Срби "највеће жртве геноцида и етничког чишћења" наводећи да се од више од 200.000 протераних Срба, само 1,9 одсто вратило, а од десетине хиљада Срба који су некада живели у Приштини, Урошевцу, Пећи, Подујеву, тај број се данас мери на мање од хиљаду, а негде и од стотину. "Ми желимо компромисно решење, желимо дијалог и у томе се и састоји иницијатива председника Вучића и наставићемо с таквом политиком. Ми нећемо допустити да неко каже да је проблем Косова и Метохије решен, јер он није решен зато што једнострани акт не представља решење. Може се решити само договором, односно решењем које ће бити у обостраном интересу и Срба и Албанаца", нагласио је Дачић. Он је казао да је са Гутерешом разговарао о Косову и Метохији, о наставку учешћа српских војника и полицајаца у мировним мисијама Уједињених нација широм света. Генерални секретар Антонио Гутереш најавио је да ће следеће недеље телефоном разговарати с председником Вучићем о регионалној стабилности.

ДАЧИЋ: ТРАЖИЛИ СМО ДА ХАШКИ ОСУЂЕНИЦИ СЛУЖЕ КАЗНЕ У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 17. август 2017. (Бета) - Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да је од генералног секретара Уједињених нација Антониа Гутереша затражио да затвореници који су осуђени пред Хашким трибуналом, а српски су држављани, служе казну у Србији. Дачић је у писаној изјави навео да је то затражено због нехуманих услова које они имају у државама у којима служе затворске казне. "Нарочито се у томе истиче Естонија где, једноставно, не само да је затворска казна казна сама по себи, него су и услови одслуживања затворске казне такви да морамо тражити и тражили смо да се укине та пракса да се једино Србији не дозвољава да наши затвореници, наши држављани, служе у нашој земљи. Ако се дозволило Демократској Републици Конго зашто не би и Србији", навео је Дачић.

БРНАБИЋ И КИФ О СПРОВОЂЕЊУ РЕФОРМИ У СРБИЈИ И ЕФЕКТИМА БРЕГЗИТА

БЕОГРАД, 17. август 2017. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас у разговору са амбасадором Велике Британије у Београду Денисом Кифом да је за Србију веома важно даље спровођење реформи, унапређење система образовања у Србији, као и успостављање електронске управе у њеном пуном капацитету уз оснаживање ИТ сектора. Председница Владе Србије је захвалила Кифу на подршци Велике Британије у областима владавине права и стабилности региона Западног Балкана, и рекла да су заједно са фискалном консолидацијом ово важна питања за Србију, наведено је у саопштењу. Брнабић је такође захвалила на британској подршци пројектима које спроводи Влада Србије, а који се тичу модернизације и повећања ефикасности државне управе и стварања окружења за пружање електронских услуга грађанима и привреди од стране јавних службеника. На овим пројектима британска влада већ пружа подршку Србији кроз Фонд за добру управу, додаје се у саопштењу. Брнабић и Киф су разговарали и о ефектима Брегзита и билатералној сарадњи две земље током и након иступања Велике Британије из Европске уније. Како је наведено, амбасадор Киф изразио је задовољство што ће Велика Британија бити домаћин Самита о Западном Балкану који ће бити одржан у Лондону током 2018. године. На састанку је речено да ће унапређењу односа две земље допринети предстојеће посете сталног подсекретара Форин офиса Сајмон Мек Доналда Београду 11. и 12. септембра, као и посета делегације Дома лордова Парламента Уједињеног Краљевства Србији крајем септембра.Истакнут је значај јубилеја, 180 година од успостављања дипломатских односа, који се ове године, у обе земље обележава низом манифестација.

МИХАЈЛОВИЋЕВА И ПАВЛОВ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКАТА НА ЖЕЛЕЗНИЦИ ИЗ РУСКОГ КРЕДИТА

БЕОГРАД, 17. август 2017. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас са генералним директором руске компаније РЖД интернешенел Сергејем Павловим о пројектима модернизације железнице које та компанија реализује у Србији из кредита Русије. Како је саопштено, Павлов је обавестио Зорану Михајловић да је током извођења радова на реконструкцији барске пруге, на деоници Ресник-Ваљево, направљена уштеда од 10 милиона долара у односу на раније планирану вредност радова."Радови на реконструкцији пруге Ресник-Ваљево одвијају се у складу с уговором, а планирана динамика у потпуности се поштује", истакао је Павлов. Михајловићева је са Павловим разговарала и о реализацији пројекта модернизације деонице Стара Пазова-Нови Сад, где је већ издата грађевинска дозвола за радове у оквиру прве фазе, на тунелима и вијадуктима, док ће радови на отвореној прузи, у оквиру друге фазе, бити дефинисани посебним уговором. "Модернизација железнице, укључујући реализацију пројекта модернизације пруге Београд-Будимпешта, представља један од стратешких циљева Владе. Очекујем да сарадња са РЖД буде једнако успешна и на овом пројекту, као и на пројектима који су већ завршени", рекла је Михајловићева.

ЂУРИЋ: УНМИК НЕПРИЈАТАН СВЕДОК, ПОКУШАВАЈУ ДА ГА СКЛОНЕ

БЕОГРАД, 17. август 2017. (Бета) - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је Србија на седници Савета безбедности Уједињених нација бранећи себе бранила међународно право, док су други поткопавали темеље међународних принципа. Ђурић је за Радио-телевизију Србије казао да је министар спољних послова Ивица Дачић на седници Савета безбедности УН изнео чињенице о стању на Косову и Метохији, као и настојања Србије да кроз дијалог нађе решење. "Цинично је да други представници кажу да не може да се разговара о мењању граница, а покушавали су да их мењају пре само неколико година", рекао је Ђурић. Коментаришући захтев амбасадорке Косова у САД Вљоре Читаку на седници Савета безбедности УН да се укине мандат мисије УН на Косову - УНМИК-а, Ђурић је казао да је то идеја уклањања "непријатних сведока". "Пошто је једнострано проглашена независност Косова и Метохије нелегална, онда је потребно уклонити непријатне сведоке, а УНМИК је непријатан сведок свега онога што се дешава противно међународном праву", истакао је Ђурић.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< август 2017 >
по ут ср че пе су не
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31