gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 22.01.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА МЕСТО УБИСТВА ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 20. јануара 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић 20. јануара је у северном делу Косовске Митровице положио венац на место убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића. Посета председника Србије протекла је уз појачано присуство припадника Косовске полцијске службе који су у више наврата заустављали саобраћај на путевима који воде ка северу Косовске Митровице. Било их је у већем броју него обично и на свим раскрсницама у граду. Вучића је дочекао председник Српске листе и градоначелник северне Митровице Горан Ракић, а на улицама и у близини Техничког факултета упркос хладном времену и снегу окупио се велики број грађана. С председником Србије били су и директор Канцеларија за Косово и Метохију Марко Ђурић и директор Безбедносно информативне агенције Братислав Гашић.

ВУЧИЋ: РАЗМЕЊИВАЋЕМО ИНФОРМАЦИЈЕ, САЧЕКАЋЕМО РЕЗУЛТАТЕ ИСТРАГЕ

БЕОГРАД/БАЊСКА, 20. јануара 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 20. јануара у Бањској на КиМ да ће Београд и Приштина размењивати информације о убиству лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, иако је Србија тражила да учествује у истрази, а косовске власти то нису одобриле. "Ми ћемо размењивати информације. Али ћемо да сачекамо не приче за новине, већ коначне резултате истраге, ако се то не деси, онда ће нам многе ствари бити јасније", рекао је Вучић у манастиру Бањска. Вучић је рекао да има три поруке за Србе, прва је да морају да опстану и остану на КиМ, друга да је дошао да разговарају о томе ко може да им гарантује безбедност и трећа да је неопходно пронаћи нове додатне механизме за борбу против криминала и корупције у сопственим редовима. "Срби морају да остану и опстану на својим огњиштима, а држава Србија је помагала и помагаће више у будућности. Не сме да нас буде мање на земљи на којој смо увек живели, за то ћемо се као држава борити на све начине", рекао је председник Србије. Вучић је рекао да је дошао и да поручи Албанцима да неретко имају различите интересе са Србима, али и да ће Србија дати све од себе да сачува мир. "Да вишедеценијске и вишевековне размирице решимо, да обезбедимо трајност тог мира и сигурност за сваку српску и сваку албанску породицу", рекао је Вучић. Председник Србије је најавио да ће држава уложити још 250 милиона динара у обнову манастира Бањска, као и да предстоји завршетак изградње насеља "Сунчева долина" у Звечану за око 300 породица расељених Срба са Косова и Метохије. Председника Вучића у манастиру Бањска дочекао је владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије. "Посета председника Вучића за све нас на Косову и Метохији је веома значајна. Ми који данас живимо на овим просторима тешким животом, не можемо да опстанемо без државе Србије. Потребно је да имамо снаге, храбрости и стрпљења, али једино уз свесрдну помоћ државе моћи ћемо да истрајемо. Као и досад", рекао је Теодосије. Он је додао да се манастир Бањска обнавља последњих неколико година успешно, а посебно прилогом председника Вучића након чега су се укључили и други. "То нам даје наду да и у ово тешко време можемо да обновимо светиње и учврстимо наше присуство на Косову и Метохији", казао је Теодосије.

ВУЧИЋ: СРБИМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ПОТРЕБНО ЈЕДИНСТВО, А НЕ ПОЛИТИЧКА ИСТОВЕТНОСТ

ЛАПЉЕ СЕЛО, 20. јануара 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 20. јануара у Лапљем Селу да Србима на КиМ да би успели није потребна истоветност у политичком размишљању, већ јединство у ставу према Србији и останку и опстанку, а да ће Србија учинити све да им помогне. Вучић је у разговору са косовским Србима рекао да мора још много тога да се уради да би у будућност могло да се гледа са већом сигурношћу и увереношћу и да би деца могла да живе боље. Он је од грађана затражио да буду отворени и кажу шта треба да се учини и оценио да може све брзо да се реши. "Морамо да будемо јединствени да бисмо успели. Не треба нам истоветност у политичком размишљању већ у ставу према Србији и опстанку и останку", рекао је Вучић у Лапљем Селу, где се окупило око 2.000 Срба са централног КиМ, из Србице, Ораховца, Истока, Штрпца, Липљана, Горе и других косовских општина. Након што су му грађани указали на проблем исељавања српског живља, председник Србије је рекао да је боравећи на КиМ разговарао и о том проблему, те да држава предузима мере да то спречи. "Исељавање. Није то за нас новост. И са (владиком рашко-призренским) Теодосијем разговарали смо како да не губимо своју земљу. То је почело 50‚ 60, 70. година. Држава није увек најпаметније поступала", рекао је Вућић, додајући да мисли да је држава сада пронашла одређена решења тамо где је то питање "најпроблематичније". Он је прецизирао да је држава заједно са црквом спремна да пронађе одређене фондове како би сачувала људе тамо где живе. "Без људи нема ништа и треба да видимо шта од земље можемо да сачувамо. Сада губимо мање него пре", рекао је Вучић, наводећи да се тај одлив становништва сада, за разлику од некадашње геометријске, мери аритметичком прогресијом. Вучић је позвао косовске Србе да реагују ако виде да неко жели да прода нешто од стратешке важности, како би држава нашла начин да то откупи. Окупљени грађани упознали су председника Србије са конкретним проблемима које у различитим деловима КиМ имају са образовањем, лечењем, инфраструктуром, локалним превозом, приликом запошљавања, са имовинским и другим тешкоћама, а Вучић је обећао да ће држава Србија помоћи колико је то у њеној могућности.

ВУЧИЋ: БЕОГРАД ЋЕ СЕ БОРИТИ ЗА "БРЕЗОВИЦУ" И СРПСКУ ИМОВИНУ

БЕОГРАД, 20. јануара 2018. (Бета) - Србија ће се борити за скијашки центар "Брезовица", као и против крајње неприхватљиве аргументације Приштине да српска имовина припада "Косову", изјавио је 20. јануара у Лапљем Селу председник Србије Александар Вучић. "Приштина је све време у Бриселу избегавала да се говори о имовини, а ми смо све време тражили и желели да се разговара о имовини. Они сматрају оно што ми никада нећемо прихватити да отцепљењем, како кажу, Косова од Југославије, све што је била државна и друштвена имовина, припада ономе што они називају држава Косово. То је за нас апсолутно неприхватљиво", рекао је Вучић у Лапљем Селу где је одговарао на питања Срба из више српских средина. Упитан како види ситуацију око проблема са власништвом Ски центра "Брезовица", Вучић је подсетио и на проблем "Трепче" и посебан закон који је Приштина, не питајући Србију, донела како би преузела тај рударско-металуршко-хемијски комбинат. Према његовим речима, кључни аргумент лежи у томе да се види ко је улагао новац, коме имовина припада, ко је њоме управљао и располагао. "Не можете да отмете нешто и кажете - то је наше, јер смо донели такву политичку одлуку", рекао је Вучић и изразио забринутост да ће правна несигурност постојати све док се не расправи о имовини и не почне да се ради на трајном решењу проблема. "У сваком случају, борићемо се. Ма колико да смо у тешкој ситуацији, успевали смо да сачувамо и ваше право на рад. Не могу да вам обећам ништа по том питању, осим да ћемо се борити. Све друго што бих вам обећао не би било фер од мене", рекао је Вучић.

ДАЧИЋ И ХАС: САД ДЕЛЕ ИНТЕРЕС СРБИЈЕ У ПОГЛЕДУ РЕГИОНАЛНЕ СТАБИЛНОСТИ

БЕОГРАД, 20. јануара 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је 20. јануара са председником америчког Савета за спољне послове Ричардом Хасом који је рекао да Сједињене Америчке Државе (САД) деле интерес Србије у погледу регионалне стабилности, саопштило је Министарство спољних послова Србије. Дачић је Хаса упознао са регионалним приликама и указао на посвећеност Србије у постизању регионалног мира и стабилности. Шеф српске дипломатије је рекао да је у том светлу важна и подршка САД и изразио интерес Србије да се позитивна динамика билатералних односа додатно развија и у будућности. Хас је истакао да САД деле интерес Србије у погледу регионалне стабилности и у том контексту подржавају дијалог као начин за решавање свих отворених питања. Савет за спољне послове од оснивања 1921. окупља најутицајнија имена политичких, пословних, медијских и академских кругова САД. Издавач је "Foreign affairs", глобално најпрестижнијег часописа за међународне односе.

БРНАБИЋ И ХАС: СРБИЈА ПОУЗДАН ПАРТНЕР ЕУ

БЕОГРАД, 19. јануара 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је 19. јануара у Београду са председником америчке организације Савет за спољне послове (Council on Foreign Relations) Ричардом Хасом о евроинтеграцијама Србије и ситуацији у региону. Саговорници су се сложили да је Србија у напорима да очува регионалну стабилност, борби против тероризма, радикализма и екстремизма, показала да је поуздан партнер Европској унији, саопштила је Влада Србије. Брнабић је изразила очекивање да ће Србија, али и цео регион, успети да превазиђу препреке и заједничким напорима осигурају политичку и економску стабилност Западног Балкана. Премијерка је рекла да доследна политика проширења представља стратешко улагање у безбедност и просперитет читаве Европе, а истовремено доприноси стабилности на Балкану, додаје се у саопштењу. Ричард Хас аутор је књиге "Свет у нереду" ("A World in Disarray") која је 19. јануара промовисана у београдском хотелу "Метропол" у организацији Центра за међународне односе и одрживи развој (CIRSD). Хас (66) је искусни амерички дипломата, који је на челу Савета за спољне односе од 2003. године, а пре тога био је директор за планирање политике у Стејт департменту и саветник некадашњих државног секретара Колина Пауела и председника Џорџа Буша од 1989. године до 1993. Хас је објавио 13 књига, од којих је 12 о америчкој спољној политици, а једна о менаџменту.

БРНАБИЋ И АМБАСАДОР БЕЛОРУСИЈЕ РАЗОВАРАЛИ О ПРОДУБЉИВАЊУ БИЛАТЕРАЛНЕ САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 19. јануара 2018. (Бета) - Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је 19. јануара у разговору са амбасадором Белорусије у Србији Валеријeм Бриљовом да су односи две државе утемељени на традиционалном пријатељству и обостраној тежњи за даље унапређење билатералне сарадње, саопштила је Влада. На састанку је истакнуто да постоји интерес обе стране за продубљивање економске и привредне сарадње и повећање робне размене, нарочито у светлу чињенице да две државе имају потписан Споразум о слободној трговини. Саговорници су закључили да су отворене могућности за извоз прехрамбених производа из Србије, пре свега меса, воћа и поврћа, а да постоји и посебан интерес за формирање заједничких компанија наменске индустрије која би учествовала на трећим тржиштима. Бриљов је рекао да је Белорусија заинтересована за нове заједничке пројекте са Србијом и навео да су постојеће белоруске инвестиције у Србији, фабрике за производњу трактора у Новом Саду и камиона и аутобуса у Крагујевцу, веома добри примери. Белоруски амбасадор је рекао и да две државе имају и могућност за унапређење војно-техничке сарадње. Брнабић и Бриљов су се сложили и да нарочиту пажњу треба посветити сарадњи у области културе, образовања и науке.

ЈОКСИМОВИЋ И КРЕТУ О ЕВРОИНТЕГРАЦИЈАМА СРБИЈЕ И РЕГИОНАЛНОЈ САРАДЊИ

БЕОГРАД, 19. јануара 2018. (Бета) - Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је 19. јануара у Београду с европском комесарком за регионалну политику Корином Крету о процесу приступања Србије ЕУ и ситуацији у региону. Јоксимовић је захвалила на помоћи Србији у процесу успостављања система за коришћење развојних фондова ЕУ и указала на значај сарадње две стране у области прекограничне сарадње и макро-регионалних стратегија, Дунавске и Јадранско-јонске, као и у вези с преговарачким поглављем 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената, саопштила је Влада Србије. Српска министарка је указала на важност финансијске подршке ЕУ од 2014. до 2020. године која износи око 1,5 милијарди евра бесповратне помоћи, наводи се у саопштењу. Саговорнице су се сагласиле да прекогранична сарадња доприноси "изузетној видљивости развојне помоћи ЕУ", док је Јоксимовић истакла значај прекограничне сарадње с БиХ, Црном Гором, Хрватском, Мађарском, Румунијом и Бугарском и додала да од ове године почиње програм прекограничне сарадње и с Македонијом, стоји у саопштењу. Крету је, како се наводи, честитала Србији на "веома активном приступу" Дунавској и Јадранско-јонској макро-регионалној стратегији и похвалила квалитет прекограничне сарадње Србије са свим суседним државама, наводи се у саопштењу. Она је казала да Србија на најуспешнији начин користи претприступне фондове ЕУ, и да тиме јача капацитет за добијање знатно већих средстава која ће јој бити на располагању по уласку у ЕУ. Како се додаје, Крету је српску министарку упознала с активностима које се предузимају у припреми новог финансијског оквира у ЕУ после 2020. године. Јоксимовић и Крету су разговарале и о могућности одржавања конференције о Дунавској стратегији у другој половини године, на којој би учествовали представници држава Подунавске регије, додаје се у саопштењу.

НОРВЕШКА ДОНИРАЛА СРБИЈИ 1,7 МИЛИОНА ЕВРА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

БЕОГРАД, 19. јануара 2018. (Бета) - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнестад и шеф Канцеларије УН за пројектне услуге у Србији Грем Тиндал потписали су 19. јануара у Београду Меморандум о разумевању којим ће Норвешка са 1,7 милиона евра помоћи јачању капацитета криминалистичке полиције. Како се наводи у саопштењу МУП-а, Стефановић је рекао да ће донација Норвешке омогућити јачање капацитета у дигиталној форензици, као и у складиштењу и уништавању заплењених наркотика. Он је казао да је Норвешка у претходном периоду донирала 4,1 милион евра. Амбасадор Бјорнестад је рекао да Норвешка са задовољством помаже Србији у борби против криминала као глобалног проблема који погађа све земље. Тиндал је оценио да ће пројекат допринети унапређењу безбедности и владавине права у Србији, али и спровођењу плана за остварење циљева Агенде УН за одрживи развој до 2030. године.

ХАН СМАТРА ДА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ ПРОШИРЕЊЕ ЕУ 2025. СПРОВОДИВО

БЕОГРАД, 19. јануара 2018. (Бета) - Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан оценио је да је следеће ширење Европске уније 2025. спроводиво, и да су Србија и Црна Гора до сада најдаље одмакле на том путу међу земљама кандидатима. Хан је у интервјуу за аустријску агенцију АПА који преноси лист "Стандард", рекао да се не може са сигурношћу рећи да ли ће стварно те две земље тада бити прве, али да много говори у корист тога. Он је рекао да ЕУ сигурно неће примити ни једну земљу која са суседима има било каква отворена питања и нагласио да Србија "мора да реши ситуацију око Косова", као и да постоје и друга отворена питања између Србије и Хрватске, Црне Горе и "Косова", Албаније и Грчке. "Конфликти око граница као што их имају две чланице, Словенија и Хрватска, убудуће у Унији не смеју постојати", рекао је он. Хан је рекао да није он измислио датум 2025. као циљ, али да је предност да конкретан циљ може да подстакне нову динамику. "То је индикативан датум који је могуће остварити ако сви учесници дају 'гас'", рекао је Хан, како преноси портал Јуропиан Вестерн Балканс (European Western Balkans). Хан ће 6. фебруара представити нову стратегију за проширење Евроској комисији, а после тога ће посетити Србију и Црну Гору. Он сматра да ће обе земље до краја бугарског председавања Унији у јуну отворити даља преговарачка поглавља. Стратегија треба да подвуче шта кандидати морају још да испуне до жељеног датума. "Ако неко жели да приступи 2025. године, онда морамо са преговорима да завршимо 2023" рекао је Хан, имајући у виду да је потребно годину дана за ратификацију споразума ЕУ. Рекао је да је њему важно да кандидати "живе европске вредности" и додао да су поједине балканске земље за време мигрантске кризе показале значајну солидарност. "Европа се не може редуковати на банкомат" рекао је он и да регионална економска заједница Западног Балкана коју је он иницирао не представља "никакав маневар за скретање пажње са приступне перспективе, већ битан аспект будућег заједничког тржишта ЕУ". Он је оказао да убиство Оливера Ивановића показује крхкост региона. "Надам се да ће то водити ка одрживом позиву за буђење, да одговорни виде колико је и даље крхка ситуација", рекао је Хан додајући да ЕУ због тога не сме да одбија земље Западног Балкана. Хан је рекао да од самита о Западном Балкану заказаног за 17. мај у Софији очекује да европска перспектива земаља региона, заједно са захтевима ЕУ буду потврђени. Рекао је и да ЕУ мора да спроведе кампању информисања, јер по његовим речима не постоји права еуфорија међу грађанима везано за проширење. "И Аустрија би могла током председавања ЕУ у другој половини ове године да предузме мере јер на Балкану има име и прихваћена је", рекао је Хан.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јануар 2018 >
по ут ср че пе су не
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31