gototopgototop
Министарство спољних послова Теме
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ
+ larger fontnormal font- Smaller font
16.07.2020
Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који неодложно морају да путују у иностранство да се претходно детаљно информишу да ли је и под којим условима намеравано путовање могуће реализовати, с обзиром да је велики број земаља увео ограничења у погледу уласка и боравка страних држављана због пандемије корона вируса, као и да се ти услови често мењају на дневној бази.

Потенцијалним путницима сугеришемо и да се подробно информишу о епидемиолошкој ситуацији на изабраној дестинацији. Саветује се опрез највишег степена и редовно праћење препорука и упутстава надлежних органа Србије, као и земље у коју се путује.

Режим уласка држављана Републике Србије у појединачне земље можете наћи овде. Напомињемо да, и поред редовног ажурирања листе, у међувремену може доћи до промена, те стога саветујемо да за информације о условима путовања у одређену земљу контактирате дипломатско-конзуларно представништво те земље у Београду (листу страних дипломатско-конзуларних представништава у Београду можете наћи овде).

Такође, можете да контактирате дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије у земљи у коју путујете како бисте добили расположиве информације о условима уласка у дату земљу (листу дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству можете наћи овде).

22.05.2020.

Влада Републике Србије донела je Одлуку о допуни Одлуке о проглашењу болести COVID -19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, према којој је укинута забрана уласка у Републику Србију. Сходној тој одлуци, за улазак у Републику Србију више није потребна посебна сагласност/дозвола за улазак држављана Републике Србије и страних држављана. Тиме је прелазак границе Републике Србије враћен у уобичајен режим.

Такође свим лицима која улазе у Републику Србију - уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста – приликом пасошке контроле (само) се уручује писмено обавештење – здравствено упозорење, двојезично, на српском и енглеском језику, о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID -19.

Страни држављани, којима је рок важења привременог боравка у Републици Србији истекао након дана проглашења ванредног стања у Републици Србији због епидемије заразне болести COVID -19 изазване вирусом SARS-CoV-2, могу ући у Републику Србију најкасније до 1. јула 2020. године и законито поднети захтев за продужење привременог боравка у року од 30 дана од дана уласка у Републику Србију. С тим у вези, сматраће се да је привремени боравак ове категорије страних држављана (којима је дозвола привременог боравка у Републици Србији истекла док су боравили у иностранству) важећи у тренутку уласка у Републику Србију, а да је до окончања поступака по поднетом захтеву за продужење привременог боравка страни држављанин законито у Републици Србији.

Истом одлуком прописано је и да се свим лицима којима је приликом уласка у Републику Србију, у складу са раније важећим прописом, одређена мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима), а која до дана ступања на снагу ове одлуке није истекла, даном ступања на снагу ове одлуке изречена мера обуставља од даљег извршења.

Влада Републике Србије је донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију као и Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза.


12.05.2020.
Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници протокол уласка држављана Србије и страних држављана у Републику Србију, у складу са епидемиоплошком ситуацијом и заштитом становништва од заразне болести COVID-19.

Држављани Србије могу да уђу у нашу земљу и крећу се без ограничења уз негативан ПЦР тест на коронавирус, не старији од 72 сата. Уколико немају урађен тест са негативним резултатом, сви наши држављани, без изузетка, мораће да буду у кућној самоизолацији у трајању од 14 дана.

Што се тиче страних држављана, они могу у Републику Србију ући уз два услова – негативан ПЦР тест на коронавирус не старији од 72 сата и дозвола коју издаје комисија коју чине представници Министарства здравља, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства спољних послова и Министарства унутрашњих послова.

Треба додати и да је кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, препоручио Влади да од 1. јуна у потпуности отвори границе за лица која долазе из 4 суседне земље – Босне и Херцеговине, Албаније, Црне Горе и Северне Македоније.


20.03.2020.
Сви гранични прелази за путнике у друмском, железничком, ваздушном и водном саобраћају у Републици Србији затворени су од данас у 8 часова.


У складу са овом одлуком, на територију наше земље могу да уђу само транспортни камиони.

19.03.2020
.

Влада Републике Србије донела је 19. марта нове одлуке у циљу сузбијања ширења вируса COVID-19, међу којима је и одлука да се међународни путнички авио-саобраћај са Аеродрома "Никола Тесла" у Београду обуставља до даљег.

15.03.2020.
На основу Одлуке о увођењу ванредног стања донете у циљу спречавања ширења вируса COVID-19 15.марта 2020.године, границе Републике Србије затворене су за све стране држављане.
Ова мера се не примењује на стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији, као и на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација и чланове њихових породица.

Држављани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Републике Италије, Швајцарске Конфедерације, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана.
У складу са Одлуком Владе Републике Србије, режим привремене забране уласка у Републику Србију се не односи и на:

  • посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, боравак се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
  • посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе. У случају низводне пловидбе, боравак у водама Републике Србије се ограничава на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;
  • возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
  • посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;
  • лица која су добила сагласност за улазак у Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;
  • хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.

Информација о граничним прелазима који су привремено затворени се може наћи овде.

Подаци о епидемиолошкој ситуацији у Србији редовно се ажурирају на референтном сајту Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље Србије.

Корисне савете и препоруке Института за јавно здравље Србије можете наћи овде.