gototopgototop
Министарство спољних послова Теме
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ВАНРЕДНО СТАЊЕ: ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ
+ larger fontnormal font- Smaller font
20.03.2020.
Сви гранични прелази за путнике у друмском, железничком, ваздушном и водном саобраћају у Републици Србији затворени су од данас у 8 часова.

У складу са овом одлуком, на територију наше земље могу да уђу само транспортни камиони.

19.03.2020
.
Влада Републике Србије донела је 19. марта нове одлуке у циљу сузбијања ширења вируса COVID-19, међу којима је и одлука да се међународни путнички авио-саобраћај са Аеродрома "Никола Тесла" у Београду обуставља до даљег.

15.03.2020.
На основу Одлуке о увођењу ванредног стања донете у циљу спречавања ширења вируса COVID-19 15.марта 2020.године, границе Републике Србије затворене су за све стране држављане.
Ова мера се не примењује на стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији, као и на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација и чланове њихових породица.

Држављани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Републике Италије, Швајцарске Конфедерације, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана.
У складу са Одлуком Владе Републике Србије, режим привремене забране уласка у Републику Србију се не односи и на:

  • посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, боравак се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
  • посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе. У случају низводне пловидбе, боравак у водама Републике Србије се ограничава на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;
  • возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
  • посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;
  • лица која су добила сагласност за улазак у Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;
  • хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.

Информација о граничним прелазима који су привремено затворени се може наћи овде.

Подаци о епидемиолошкој ситуацији у Србији редовно се ажурирају на референтном сајту Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље Србије.

Корисне савете и препоруке Института за јавно здравље Србије можете наћи овде.