Хелсинки: Презентација туристичких потенцијала Србије

27. aoû 2024.
У Амбасади Републике Србије у Хелсинкију 27. августа одржана је презентација туристичких потенцијала Србије, која је организована у сарадњи са Туристичком организацијом Србије (ТОС) и уз подршку Финске асоцијације туристичких агенција (SMAL).

Отварајући скуп, амбасадор Србије Александар Јанковић указао је на традиционално пријатељске односе Србије и Финске, подсетивши да се ове године обележава 95 година од успостављања дипломатских односа. Детаљније је говорио о привреди Србије, као и мерама на привлачењу СДИ и поспешивању привредног раста. Указао је, такође, и на бројне потенцијале за сарадњу у области туризма и увећању туристичке размене, истакавши да број туристичких посета из Финске у Србију бележи од 2021.г. константни пораст.

Представница ТОС Жељка Пудар детаљније је, том приликом, представила туристичке потенцијале Србије са посебним освртом на историју, традицију, културу, природне лепоте и препознатљиву гастрономију наше земље. Указала је и на позицију Србије као најбрже растуће туристичке дестинације у Европи, као и на развој туристичке инфраструктуре у нашој земљи.

На скупу су говорили и представници иностраних компанија ангажованих на туристичком повезивању Финске са Србијом.

Након презентације одржан је и пригодан коктел на коме су представљена српска вина и ракије, као и традиционални специјалитети српске кухиње. Познати фински сомелијер Јокинен говорио је о српским винима и њиховом квалитету и нарочитим особеностима, као и значају манифестација, попут сајма вина - Wine Vision. Током скупа приказани су и промотивни филмови ТОС о Србији.