Успостављени дипломатски односи Србије и Гвајане

22. sep 2024.
Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић потписао је данас у Њујорку, на маргинама генералне дебате 79. заседања Генералне скупштине УН, са министром спољних послова и међународне сарадње Кооперативне Републике Гвајане Хјуом Хилтоном Тодом заједнички коминике о успостављању дипломатских односа двеју земаља.

Министар Ђурић је, изразивши задовољство због формализовања одлуке о успостављању дипломатских односа, у разговору са гвајанским колегом истакао да је Србија заинтересована за унапређење свеукупних билатералних односа и успостављање сарадње у свим областима од обостраног интереса.

Србија је, према његовим речима, спремна и за интензивирање политичког дијалога кроз успостављање механизма политичких консултација, реализацију посета на високом нивоу, као и кроз сарадњу у оквиру регионалних организација Западне хемисфере у којима Србија има статус посматрача.

Подсетивши да је некадашња СФРЈ имала добре везе са Гвајаном, Ђурић је констатовао да, с обзиром на већ постојећу традицију сарадње, постоји велики простор за развој политичких и економских односа, као и сарадњу у области високог образовања. 

С тим у вези, министар Ђурић упознао је саговорника са програмом доделе стипендија за студирање страних студената у нашој земљи под називом “Свет у Србији”, те изразио наду да ћемо у предстојећем периоду имати прилике да и гвајанске студенте угостимо у Србији.