Ђурић са министром иностраних послова Узбекистана

23. sep 2024.
Шеф српске дипломатије Марко Ђурић данас је у Њујорку са министром иностраних послова Републике Узбекистан Бахтијором Саидовим потписао Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша између Владе Републике Србије и Владе Републике Узбекистан, на маргинама генералне дебате 79. заседања Генералне скупштине УН.

Министар Ђурић изразио је задовољство због потписивања тог документа, додајући да је уверен да је реч о важном кораку у интензивирању наших билатералних односа и свеукупном јачању веза Србије и Узбекистана.  

У разговору са узбекистанским колегом, министар Ђурић је захвалио на доследном ставу о поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, у складу са принципима Повеље УН и релевантним резолуцијама СБ УН, као и подршци на међународном плану по питањима од интереса за нашу земљу.

Говорећи о сарадњи два министарства, Ђурић је изразио наду да ће бити настављен рад на усаглашавању Меморандума о разумевању између наших дипломатских академија, наглашавајући значај институционалне сарадње у домену усавршавања младих дипломата. 

Данашњи сусрет био је прилика и за разговор о специјализованој изложби Експо 2027 као могућности за успостављање нових пословних контаката, те је, у том смислу, шеф српске дипломатије изразио очекивање да ће се узбекистанске компаније у што већем броју одазвати нашем позиву за учешће на овом важном догађају у српској престоници.

Као члан делегације министра Ђурића, састанку је присуствовао и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.