VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna

Važeća lična karta može se koristiti za putovanje u R. Albaniju.

Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Lica koja dolaze iz Republike Srbije mogu u Albaniju ulaziti bez COVID dokumenata.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljani Republike Srbije koji poseduju važeću putnu ispravu ili biometrijsku ličnu kartu, mogu ući, tranzitirati i boraviti u Republici Albaniji bez vize 90 dana, u periodu od 180 dana od datuma prvog ulaska na teritoriju zemlje. 

Takođe, maloletna lica starija od 10 godina života (u daljem tekstu dete)  koja po Zakonu o ličnim kartama Republike Srbije imaju pravo na ličnu kartu, s njom mogu ući i boraviti u Republici Albaniji.

Državljanima Republike Srbije koji nameravaju da u Albaniju putuju preko južne srpske pokrajine Kosova i Metohije za prelazak administrativnih linija  potrebna je važeća  lična karta. 

Maloletna lica tj. deca starija od 10 godina koja poseduju ličnu kartu, s njom mogu putovati preko Kosova i Metohije. 

Deci koja ne poseduju lične karte, za prelazak administrativnih linija i putovanje preko KiM, potreban je Izvod iz matične knjige rođenih na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta, a za ulazak u Republiku Albaniju potreban im je pasoš.

Ulazak kućnih ljubimcima je moguć uz pasoš vakcinacije veterinarske Ambulante i potvrdu veterinara da je ljubimac zdrav.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Na teritoriji Republike Albanije, zbog pandemije virusa COVID - 19, na snazi je zabrana kretanja od 00-06 časova. Turistima koji u zemlju ulaze u vreme zabrane kretanja omogućeno je da od graničnog prelaza na kom su ušli u zemlju, bez zadržavanja tokom puta, stignu do željene destinacije. 

TRANSPORT – U Republiku Albaniju možete putovati preko međunarodnog aerodroma „Majka Tereza“ koji se nalazi u blizini Tirane. Er Srbija ima četiri linije nedeljno, let traje oko 60 min. Takođe, iz Tirane svakodnevno ima tri autobuske linije za Prizren i Prištinu odakle, uz pauzu od 30-45 minuta, put možete nastaviti za Beograd ili ostale gradove u Srbiji. Od nedavno saobraćaju i direktni autobusi na relaciji Beograd-Drač i Beograd-Valona. 

Neophodno je biti oprezan kada je saobraćaj u pitanju, jer kod vozača, bilo automobila, motocikala ili biciklista u Albaniji, pogotovo u većim gradovima, postoji visok stepen slobode ponašanja, što dovodi do velikih gužvi i neretko do saobraćanih nesreća. Oprez i visok nivo koncentracije neophodan je, takođe, na regionalnim putevima gde je naročito u blizini naseljenih mesta moguća pojava domaćih životinja koje se slobodno, bez nadzora kreću po putu.

Izuzetno je važno poštovati saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine na auto, magistralnim i regionalnim putevima kroz zemlju, jer su česte kontrole radara saobraćajne policije.

OSTALO – Albanska valuta je LjEK čija vrednost u januaru 2021 za .1 evro iznosi 123, ljeka, odnosno, 1 dolar=101.75 ljeka. U hotelima, većim trgovinskim centrima, radnjama i sl. moguće je koristiti platne kartice naših banaka.

 

Kontakti
Prilikom boravka u R. Albaniji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Tirani, putem sledećih kontakt telefona: +355-4-2223-042; +355-42232-091 i elektronske adrese: srb.emb.albania@mfa.rs