Zvaničan naziv
REPUBLIKA UGANDA
Državno uređenje
Predsednički sistem
Glavni grad
Kampala
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1963. godine

Politički odnosi

Bilateralni odnosi Republike Srbije i Republike Ugande su tradicionalno dobri i prijateljski. Sećanje na ulogu SFRJ u periodu antikolonijalne borbe i dalje predstavlja jedan od pozitivnih temelja na kome se baziraju aktuelni odnosi Ugande i Srbije.
Bivši predsednik Republike Tomislav Nikolić odlikovao je predsednika Joverija Kagutu Musevenija Ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Republike Ugande.
Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković se, u okviru 141. zasedanja Interparlamentarne unije, 13. oktobra 2019. godine, sastala sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Ruande Donatile Mukabalisa.
Na poziv predsednika Skupštine Ugande, tadašnji predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković boravila je u poseti Republici Ugandi od 22. do 24. februara 2019. godine.
Ministar spoljnih poslova Republike Ugande Sem Kutesa je boravio u poseti Republici Srbiji od 14. do 17. jula 2013. godine.

 

Ekonomski odnosi

U 2019. godini izvoz je iznosio 6,220 miliona evra, dok je uvoz iznosio 3,179 miliona evra.

 

Ugovorno stanje

Trgovinski sporazum - SFRJ-Uganda
Datum stupanja na snagu: 26.12.1963.

Protokol o saradnji između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarsva spoljnih poslova Republike Ugande
Datum stupanja na snagu: 15.7.2013.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Najrobiju koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Republiku Ugandu: http://www.nairobi.mfa.gov.rs 

Ambasada Republike Ugande u Rimu koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Republiku Ugandu: https://rome.mofa.go.ug/

Nadležno političko odeljenje: Odeljenje za Afriku i Bliski istok, Tel: +381/ 011-306 8254, E-pošta: ozabi@mfa.rs