Дачић са подсекретаром УН за мировне операције и шефицом УНМИК

15. мај 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са подсекретаром УН за мировне операције Жан-Пјером Лакроом и специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом УНМИК Каролин Зијаде.

Саговорници су разговарали о доприносу наше земље светском миру кроз учешће представника Србије у мировним операцијама и унапређењу сарадње са УН.

Разговарано је о важности наставка ангажмана Мисије УНМИК по свим питањима од значаја за доследно спровођење Резолуције СБ УН 1244, као и о актуелној безбедносној и политичкој ситуацији на Косову и Метохији, посебно у контексту последњих инцидената које додатно повећавају напетости. Темa разговора билa je и перспектива дијалога Београда и Приштине.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић истакао да је Србија посвећена дијалогу као једином начину за решавање актуелних проблема, али  да је суштина у поштовању договореног. У том контексту, нагласио је да је неопходна имплементација преузетих обавеза, пре свега оснивање Заједнице српских општина, иако је од потписивања Бриселског споразума прошло десет година.

Лакроа је похвалио учешће представника Србије у мисијама под мандатом УН и, пре свега, квалитет и професионалност њиховог ангажовања. Дачић је потврдио спремност Србије да и даље буде значајан учесник у мировним операцијама УН, дајући тако свој допринос изградњи мира и безбедности у свету.

Саговорници су изразили очекивање да ће добра сарадња бити настављена и убудуће.