Ђурић и Сијарто: Заједнички допринос снижавању тензија у свету

10. јул 2024.
На маргинама НАТО самита, који се од 9. до 11. јула одржава у Вашингтону, министар спољних послова Марко Ђурић сусрео се са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом.

Уз честитке колеги на преузимању председавања Саветом Европске уније, Ђурић је изразио очекивање да ће проширење европске породице на регион Западног Балкана поново бити у фокусу релевантних политичких структура на старом континенту.

Шеф српске дипломатије оценио је да је очување мира и стабилности региона неопходан предуслов за његов даљи политички, економски и сваки други развој, нагласивши да ће Србија, као и до сада, бити конструктиван партнер који подстиче и доприноси остварењу тог заједничког циља. 

Говорећи о одличним билатералним односима које прати динамичан развој сарадње у свим областима, Ђурић је издвојио значај националних мањина као мостова између наших нација, указавши да је наша земља веома задовољна положајем Срба у Мађарској.

Када је реч о актуелној геополитичкој ситуацији, саговорници су указали да ће наше две земље наставити да делују у оквиру међународне заједнице, дајући допринос снижавању тензија у свету и успостављању глобалног мира и сигурности.