Ђурић на пријему поводом 75. годишњице оснивања НАТО

10. јул 2024.
На позив председника САД Џозефа Бајдена, министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић присуствовао је у Вашингтону пријему поводом 75 година од оснивања организације НАТО.

Шеф српске дипломатије разговарао је том приликом са представницима земаља чланица и земаља партнера о актуелним регионалним и међународним темама.

Имајући у виду да се сарадња Србије и НАТО одвија кроз програм “Партнерство за мир”, чији смо члан од 2006. године, Ђурић је саговорницима пренео опредељеност наше земље ка политици војне неутралности, као и отвореност за даље унапређење сарадње у оквиру расположивих механизама тог програма.

Нагласивши да Србија, као самостална и суверена држава, води рачуна о својим националним интересима, министар је указао и да, кроз учешће у бројним мировним мисијама, наша земља активно доприноси изградњи мира и стабилности широм света.

Према његовим речима, Србија је, као кредибилан међународни чинилац, спремна да са иностраним партнерима сарађује на очувању безбедности и стабилности на западном Балкану, што се може видети и на примеру добре сарадње Војске Србије и мисије КФОР на Косову и Метохији.